Ook zaterdag 20 oktober open.
De exposite in de bibliotheek van Wageningen UR toont niet alleen het figuurlijke topje van de ijsberg als het gaat om de hoeveelheid informatie die ligt opgeslagen in de bibliotheek. In de speciale expositieruimte onder de 'holle bol' in het nieuwe Forum-gebouw worden onder andere oude kaarten en atlassen en verslagen van ontdekkingsreizen getoond.

Deze geven aan wanneer delen van de polen van de Aarde in kaart werden gebracht: van Terra Incognita tot Antarctica. Ook de Noordpool werd geleidelijk opgemeten en opgetekend, zoals de atlas van de beroemde Nederlandse cartograaf Blaeu toont.

Een ander deel van de expo gaat over klimaatverandering in het verleden en zoals we die nu lijken mee te maken.
Een derde gedeelte behandelt de strijd in Nederland tegen hoogwater en kruiend rivierijs met enkele fraaie prenten en een luchtfoto van Wageningen en omstreken tijdens de inundatie in 1944.
Jongeren en geïnteresseerden kunnen zich een weg zoeken door de geëxposeerde documenten via een kleine speurtocht door oude kaarten en documenten. De expositie duurt tot eind 2007.
Zie ook de Planet simulator achter de entree in de hal van het Forum-gebouw.

Op een PC draait een programma dat uitrekent wat er gebeurt als het klimaat verandert. Stel bijvoorbeeld dat de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer verdubbelt, wat betekent dat dan voor de ijskappen aan de polen. En wat gebeurt er als de zon twintig procent minder sterk schijnt? Tot waar zullen de poolkappen zich uitbreiden? Verdwijnt Nederland onder de golven of opnieuw onder een dikke laag ijs van Scandinavische gletsjers? Dit project van de leerstoelgroepen Aardsysteemkunde en van Meteorologie en Luchtkwaliteit van Wageningen Universiteit toont de uitslag.


"Het topje van de IJsberg" Wetenweek 2007 20 okt 2007 10:00 - 25 okt 2007 17:00
Locatie: Bibliotheek Forum-gebouw, Wageningen Campus