Gemeente Tiel


Nationale brandpreventieweek weer van start

Rookmelders redden levens
In oktober is weer de nationale brandpreventieweek. Net als vorig jaar staat het helemaal in het teken van rookmelders. Nog steeds blijkt dat nog veel huizen nog niet voorzien zijn van rookmelders. Toch is een rookmelder een effectief en simpel hulpmiddel bij het redden van mensenlevens bij brand.

22 t/m 26 oktober 2007
In de week van 22 t/m 26 oktober komen ook de brandweermannen/vrouwen van Tiel en Neder-Betuwe in actie. In beide gemeentes bellen zij bij willekeurige huizen aan en vragen aan de bewoner of er werkende rookmelders in huis aanwezig zijn. Is dit het geval, dan ontvangen zij een leuke attentie. Is dit niet het geval, dan krijgen ze informatie over rookmelders.

Checken
Mensen die wel rookmelders hebben maar niet zeker weten of ze op de goede plek hangen kunnen op www.rookmelders.nu lezen hoe en waar rookmelders geplaatst moeten worden. Ook kunnen mensen op deze site de brandveiligheid van hun woning testen.

Rookmelders: enorm belangrijk!
Elke dag breekt er in zo'n 20 woningen in Nederland brand uit. Dit zijn ongeveer 7000 woningbranden per jaar. Daarbij vallen gemiddeld 40 dodelijke slachtoffers en 700 ernstige gewonden. Mensen die zelf thuis brand hebben meegemaakt, zijn verrast door de snelheid waarmee het vuur zich verspreid en de extreem hoge temperaturen die in zeer korte tijd worden bereikt. In minder dan vijf minuten kan een beginnend brandje zich uitbreiden tot een uitslaande brand met verduisterende en giftige rook die bewoners binnen drie minuten kan verstikken. Iedere seconde telt dan. Rookmelders maken het verschil tussen leven en dood. Mensen met werkende rookmelders in huis hebben 100% meer kans een woningbrand te overleven.

Landelijke voorlichtingcampagnes
De Stichting Nationale Brandpreventieweek organiseert jaarlijks samen met de brandweer landelijke voorlichtingscampagnes om het aantal woningbranden in Nederland terug te dringen. Op 6 oktober is de Rookmeldercampagne 2007 van start gegaan. Het eerste deel van de campagne in 2006 slaagde erin het aantal huishoudens met rookmelders met ruim 4% te doen stijgen. Toch heeft nog steeds eenderde van de woningen geen rookmelder. Reden genoeg om de campagne dit jaar in alle hevigheid voort te zetten.

Adresgegevens
Brandweer Tiel
Teisterbantlaan 1c
4001 TJ Tiel
Telefoonnummer: (0344) 67 57 57

Laatst bijgewerkt: 09 oktober 2007