Universiteit van Tilburg

12 oktober 2007

Invloed emoties op leven en gezondheid belicht in Tilburg

Emotiescongres met bioloog Frans de Waal

Van 22 tot en met 24 oktober wordt aan de Universiteit van Tilburg het inmiddels 4e congres gehouden over 'The (non)expression of emotions in health and disease'. Wetenschappers uit de hele wereld wisselen van gedachten over hoe mensen gevoelens uiten en onderdrukken en wat daarvan de effecten zijn op het welbevinden en de gezondheid. De nadruk ligt op onderzoek dat toepasbaar is in de psychologische, psychiatrische en medische hulpverlening. Daarnaast is er aandacht voor meer fundamenteel onderzoek over de aard en de functies van emoties.

Een van de keynote speakers op het congres is de bioloog Frans de Waal (Emory University, Atlanta). Hij houdt een lezing over emoties, in het bijzonder empathie, bij dieren. Neuropsychologe Bea de Gelder (Universiteit van Tilburg) gaat in op wat lichaamshouding en beweging zeggen over emotie en Rien van IJzendoorn (Universiteit Leiden) richt zich op de invloed van de band van kinderen met hun opvoerder(s) op de regulering van hun emoties. Barbara Fredrickson (University of North Carolina) legt uit wat precies het belang is van positieve emoties. Lynn Myers (Brunel University, GB) vat het onderzoek samen naar de effecten van het onderdrukken van emoties op de gezondheid. Richard Lane (Arizona Health Sciences Center) presenteert het nieuwste onderzoek over de rol van het brein bij emoties.

Geheimen, eten en muziek
Daarnaast komt onderzoek aan de orde over de gunstige effecten van het schrijven over problemen en wordt er gediscussieerd over de vraag of het hebben van geheimen nu wel of niet goed is voor de gezondheid. Ook zijn er sessies over emotioneel eten, sekseverschillen in de omgang met woede, huilen, emoties delen, emoties van moeders, de invloed van emoties op gezondheid en de relatie tussen emoties en muziek.