Persuitnodiging Internationale conferentie 'Countering radicalisation: perspectives and stategies from around the globe'

Van 22 tot en met 24 oktober vindt de internationale conferentie 'Countering radicalisation: perspectives and stategies from around the globe' in Den Haag plaats. De conferentie is een initiatief van de Minister van Justitie en Binnenlandse Zaken en wordt georganiseerd door de NCTb. De conferentie zal voorgezeten worden door de heer Ruud Lubbers, voormalig Premier en voormalig VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. De conferentie heeft tot doel ervaringen, perspectieven en beleid uit te wisselen tussen zowel Westerse als Zuidelijke landen die te maken hebben met radicalisering van religieuze elementen in hun samenlevingen.

De conferentie wordt mede georganiseerd in de context van de VN-Strategie ter bestrijding van terrorisme. Bestrijding van radicalisering is onderdeel van deze strategie die in september vorig jaar door de VN is aangenomen. Met deze samenwerking worden instrumenten en beleid ontwikkeld die een verschil kunnen maken in het tegengegaan en bestrijden van radicalisering van regionaal en nationaal tot lokaal niveau.

Tijdens het informele diner op de openingsavond op 22 oktober wordt het thema: 'radicalisation and the role of the media' besproken. De bijeenkomst vindt plaats in de St. Jacobs kerk (Grote kerk) in Den Haag. Daarbij gaat het er om om de rol van beelden en de daaruit voortvloeiende beeldvorming te analyseren als mogelijke motor voor radicalisering. Het gaat er bovendien om om na te gaan welke rol journalisten spelen bij de analyses van factoren en van verschijnselen.

U bent van harte uitgenodigd om tijdens deze avond over dit onderwerp mee te discussiëren. Daar spreken en discussiëren Mona El-tahawy, journalist en columniste uit de Verenigde Staten en Prof. Charles Harb, (Sociale Psychologie) van de Amerikaanse universiteit in Beiroet. De discussie wordt ingeleid en begeleidt door Alan Fisher, Britse correspondent voor Al Jazeera International in Londen.

Programma
Maandagavond 22 oktober
19.00 uur Ontvangst en start diner in St. Jacobs kerk 19.40 Welkom door de NCTb, Dhr. Tjibbe Joustra 19.45 Introductie door Dhr. Alan Fisher

20.00 Key note speech door Mw. Mona Eltahawy Mw. Mona Eltahawy zal spreken over de rol van de media in het leren kennen van een relatief nieuw fenomeen als radicalisering. Kennis en inzicht zijn hierbij de eerste vereisten om dit te bewerkstelligen. Media en zeker onderzoeks-journalisten zijn vaak beter en sneller in staat dan beleidsmakers om inzicht te krijgen in deze ontwikkelingen. Hoe kun je deze verhalen op een objectieve manier vertellen in zo'n complex en gepolariseerd krachtenveld.

21.00 Key note speech door Prof Charles Harb Prof Charles Harb zal spreken en vooral ook laten zien in een visuele presentatie op welke wijze verschillen in berichtgeving van belangrijke gebeurtenissen hun effect kunnen hebben op mensen in het Midden Oosten.

22.00 Afsluiting

Daarnaast vindt er een openbaar gedeelte van de conferentie in het Vredespaleis plaats op 23 oktober van 8.30- 10.00 en op 24 oktober tijdens de presentatie van de conclusies om 12.30 en aansluitend de mogelijkheid tot vragen en het houden van een op een interviews.

Dinsdag 23 oktober
8.30 Ontvangst en registratie in het Vredespaleis 9.00 Introductie door de minister van Justitie
9.15 Opening door Ruud Lubbers, voorzitter
9.30 EU initiatieven: Manuel Pedro Cunha da Silva Perreira, Minister for the Presidency of the Council of Ministers, Portugal (t.b.c.)

Woensdag 24 oktober
12.30-12.45 Presentatie van de conclusies door de heer Lubbers (Vredespaleis) 12.45-13.10 Mogelijkheid tot korte één op één interviews

Een vertegenwoordiger van uw redactie is van harte welkom zowel het openbare gedeelte van de conferentie als de openingsavond bij te wonen. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot NCTb Judith Sluiter 06 20252606 of per email j.j.h.sluiter@nctb.nl. U kunt zich aanmelden bij de NCTb; Sharmila Timal, per email s.timal@nctb.nl of telefonisch 070 3150345. U kunt zich uiterlijk tot woensdag 17 oktober 12.00 aanmelden. Geef daarbij even aan voor welk onderdeel u zich opgeeft. Zonder aanmelding vooraf heeft u geen toegang tot de conferentie. Uit veiligheidsoverwegingen verzoeken wij u zich te legitimeren (paspoort, rijbewijs en/of perskaart).

Noot voor redacties (