Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 17 oktober 2007

Wat vinden jongeren belangrijk?
Jongerenomnibus 2007 van start

De gemeente Alkmaar hoort graag van jongeren zelf wat zij belangrijk vinden. Daarom gaat 22 oktober voor de vijfde keer de jongerenomnibus van start. De uitkomsten van de enquête worden gebruikt om het jeugdbeleid zo goed mogelijk af te stemmen op wat jongeren zelf willen. Het is dus heel belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren de enquête invullen.

Hoe gaat de jongerenomnibus in z'n werk? De jongeren van 9 tot 21 jaar zijn opgedeeld in drie leeftijdsgroepen. Elke leeftijdsgroep krijgt een eigen vragenlijst. Veel onderwerpen komen in alle vragenlijsten aan bod, zoals lidmaatschap van sport- en vrijetijdsclubs, gebruik van de buitenruimte en behoefte aan speciale jongerenactiviteiten. De basisschoolkinderen van 9 t/m 12 jaar kunnen ook zeggen wat zij in hun buurt missen aan speelmogelijkheden. Aan jongeren in de oudere leeftijdsgroepen (12 tot 16 en 16 tot 21 jaar) worden verder vragen gesteld over onderwerpen als uitgaan, alcohol en drugs, internet en omgaan met geld.

Anoniem
Niet alleen de vragenlijsten verschillen iets per leeftijdsgroep, maar ook de werkwijze. De jongste groep (9 t/m 12 jaar) wordt net als bij voorgaande jeugdomnibussen benaderd via de school. De leerlingen vullen de enquête in de klas in. Zij worden daarbij begeleid door enquêteurs van de gemeente. In totaal zijn elf basisscholen en circa 1000 leerlingen bij het onderzoek betrokken. De overige jongeren (van 12 t/m 20 jaar) krijgen een enquête thuisgestuurd. Hiervoor worden 3.200 jongeren willekeurig geselecteerd uit het bevolkingsregister van de gemeente. De enquêtes worden vervolgens door enquêteurs van de gemeente persoonlijk opgehaald. Zowel de scholieren als de jongeren doen anoniem mee aan het onderzoek.

Resultaten van het onderzoek
Rond begin december worden de eerste resultaten bekend. De leerlingen van de basisschool die hebben meegedaan, krijgen op school een A-4tje met de eerste resultaten uitgedeeld. Als alle resultaten verder zijn geanalyseerd (circa mei 2008), zal een boekje verschijnen met de resultaten van het onderzoek. De resultaten worden gebruikt om het beleid van de gemeente (verder) vorm te geven of indien nodig bij te sturen.

Meer informatie: afdeling Communicatie, Bregje van der Steeg, (072) 548 89 34.
-----------------------

---- --