Persbericht Wageningen UR, nr 074, 18 oktober 2007

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Minister_Verburg_opent_ChineesNederlands_kantoor_in_Beijing.htm

Minister Verburg opent Chinees-Nederlands kantoor in Beijing

Op 22 oktober opent minister Verburg van LNV samen met haar Chinese ambtgenoot minister Sun, het Sino Dutch Agricultural Innovation and Promotion Center in Beijing. Het Center is op initiatief van Wageningen UR en de Chinese Academy of Agricultural Science (CAAS) tot stand gekomen. Het doel van het Center is een pied-à-terre te zijn voor al het Nederlands-Chinees onderzoek op het gebied van 'food and nutrition', in de breedste zin van het woord. Het Center is gehuisvest bij CAAS. Wageningen UR, dat eerder was vertegenwoordigd voor natuur- en milieuonderwerpen, voert het management.

Via deze vestiging wil Wageningen UR de samenwerking en de contacten met al haar Chinese partners coördineren en verder uitbouwen. Nadruk daarbij zal liggen op onderzoeksprogramma's op het gebied van landbouw, plattelandsontwikkeling en milieu. Alle drie de onderwerpen staan hoog op de agenda van de Chinese autoriteiten. De vertegenwoordiging die Wageningen UR sinds 2006 reeds had en die namens de Environmental Sciences Group gericht was op de natuur- en milieuproblematiek, heeft sinds enige weken reeds een plaats gekregen in het Center. De verwachting is dat andere initiatieven van Wageningen UR of andere instellingen binnen Nederland snel zullen volgen.

Directeur van het nieuwe innovatie- en promotiecentrum, en tevens algemeen vertegenwoordigster van Wageningen UR in China, is mw.Tan Shuhao. Mw. Tan promoveerde in 2005 aan Wageningen Universiteit.

Bij gelegenheid van de opening van het centrum is er op 22 en 23 oktober in Beijing het seminar Innovating Metropolitan Agriculture. Het seminar zal worden voorgezeten door prof. Martin Kropff, Rector Magnificus van Wageningen Universiteit en dr. Zhai Huqu, zijn collega van CAAS.

De economie van de Volksrepubliek China groeit in hoog tempo. Een van de speerpunten van de Chinese overheid is de inkomenskloof tussen stad en platteland te dichten. Daarom stimuleert de overheid de ontwikkeling van het platteland, met aandacht voor het milieu en het verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Deze langetermijndoelstellingen zijn te bereiken door langdurige en grootschalige samenwerking met kenniscentra zoals Wageningen UR met topinstituten in China.