Gemeente Utrecht

Archeologisch onderzoek laatmiddeleeuws woonblok De Teerling

Vanaf 22 oktober wordt op het bouwterrein Vredenburg onderzoek gedaan naar de restanten van het laatmiddeleeuwse woonblok De Teerling. Dit woonblok werd in 1532 afgebroken voor de bouw van kasteel Vredenburg. Spannend is wat er tijdens de opgraving teruggevonden wordt. Metaal in het huis van de harnasmaker? Leer bij zijn overbuurman de schoenlapper? Eerdere opgravingen van De Teerling in juni hebben resten van funderingsmuurtjes, vloeren en waterputten aan het licht gebracht.

De bebouwing op het huidige Vredenburg gaat terug tot de twaalfde eeuw toen er een Johannieterklooster werd gesticht. Naast dit klooster lag lange tijd een open veld waar in de veertiende eeuw met de bouw van De Teerling werd begonnen. Economisch gezien een goede plek omdat het zowel bij de westelijke stadstoegang lag als bij de Oudegracht, toentertijd een belangrijke haven.

De bouw van kasteel Vredenburg, die in 1529 van start ging, luidde het einde in van dit oude Utrechtse woonblok. In eerste instantie werd in het oorspronkelijke vierkante plan van het kasteel nog geprobeerd zoveel mogelijk woonhuizen te sparen, maar in 1532 werd besloten dat een bredere kasteelgracht met keermuur noodzakelijk waren. De huizen werden aangekocht en gesloopt, waarna de bakstenen werden hergebruikt in de te metselen keermuur.

Uit een ontwerptekening van kasteel Vredenburg valt te herleiden dat De Teerling een min of meer vierkante plattegrond had. Waarschijnlijk ontleende het woonblok daar zijn naam aan, want teerling betekent dobbelsteen. Op de tekening staan ook de beroepen aangegeven die de verschillende bewoners uitoefenden. Zo woonden er een schoenlapper, een harnasmaker en een kapper. Ook was er een herberg in het blok te vinden. Spannend is of de archeologen sporen van de huizen en hun bewoners vinden en of de uitgeoefende beroepen daar nog in te herkennen zijn.

Rondleidingen

In de tweede week van de opgraving worden rondleidingen voor publiek georganiseerd. Hierover informeert de gemeente tijdig. Meer informatie is dan ook te vinden op www.utrecht.nl/stationsgebied.