Ingezonden persbericht


Persbericht Radio 5 - 19 oktober 2007

22 tot en met 26 oktober:

Wim Sonneveld weekartiest op Radio 5

Radio 5 besteedt van maandag 22 oktober tot en met vrijdag 26 oktober bijzondere aandacht aan Wim Sonneveld. De in 1974 overleden entertainer is dan weekartiest. Sonneveld bracht de Nederlandse kleinkunst zowel vermakelijke types als Willem Parel en Frater Venantius als het bekendste Nederlandstalige chanson: 'Het dorp'.

Wim Sonneveld (28 juni 1917, Utrecht) maakt in 1936 zijn theaterdebuut bij Louis Davids. Tijdens de oorlogsjaren speelt hij met zijn cabaretgezelschap in het Leidsepleintheater in Amsterdam. Het gezelschap, waar onder meer Joop Doderer en Hetty Blok deel van uitmaken, zal in de ruim 15 jaar die volgen vele voorstellingen maken. De teksten komen veelal van de hand van Annie M.G. Schmidt en Hella S. Haasse.

In 1955 verschijnt zijn creatie Willem Parel, zoon van een orgeldraaier, in een speelfilm. De filmwereld trekt hem en hij verhuist zelfs tijdelijk naar Hollywood. Hij speelt daar met o.a. Fred Astaire en Peter Lorre in 'Silk Stockings'. Voor de BBC verzorgt hij in 1958 acht televisieshows.

In 1960 speelt Sonneveld als Professor Higgins de sterren van de hemel in 'My Fair Lady', een van de grootste Nederlandse theatersuccessen ooit. Nederland maakt in de eerste helft van de jaren zestig kennis met liedjes als 'Catootje', 'Margootje' en met de types Frater Venantius en Nikkelen Nelis.

Samen met zijn partner Friso Wiegersma gaat Sonneveld in 1966 in Frankrijk wonen. Het cabaretprogramma Wim en Ina (met Ina van Faasen) levert een jaar later het wonderschone 'Het dorp' op, een bewerking van het Franse chanson 'La Montagne' van Jean Ferrat. De tekst was van Wiegersma, die daarvoor het Brabantse dorp Deurne als model nam.

In de VARA-televisieserie 'Ja zuster nee zuster' neemt Sonneveld maar liefst zeven gastrollen voor zijn rekening. In 1971 speelt hij met Corry van Gorp en Willem Nijholt in de show 'Lieveling' en twee jaar later is Sonneveld te zien in de kerstfilm 'Op de Hollandse toer'.

Terwijl hij werkt aan de opnamen van een paasshow voor de KRO overlijdt Sonneveld op 8 maart 1974 aan een hartaanval, hij is 56.

Met de weekartiest zet Radio 5 telkens een bijzondere artiest met een omvangrijk oeuvre centraal. De komende weken zijn als weekartiest te verwachten: The Carpenters, Glen Miller, Cliff Richard, Anneke Grönloh en Perry Como.

Radio 5

Radio 5 is de zender met veel lichte muziek, chansons, cabaret, Nederlandstalige muziek, en evergreens in combinatie met informatie en service. Radio 5 richt zich vooral op luisteraars vanaf 55 jaar. De dagprogrammering van Radio 5 brengt op werkdagen Wekker Wakker! (MAX), Toppers van Toen (Avro), Café Kooijmans (KRO), Plein 5 (NCRV) en Open Huis (EO) met bekende radio-persoonlijkheden als Jan Steeman, Henk Mouwe en Jeanne Kooijmans.

www.radio5.nl

Voor meer informatie over Radio 5:

Radio 5 Communicatie, Noëlle Beyne t: 035 677 4167 / 06 51809133; e: noelle.beyne@omroep.nl