Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 43

22 oktober 2007

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 22 oktober t/m 28 oktober 2007

Burgemeester Opstelten spreker bij conferentie over radicalisering

Burgemeester Opstelten is op dinsdag 23 oktober een van de sprekers bij de conferentie Countering Radicalisation. Deze internationale conferentie wordt, mede in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, de Organization of the Islamic Conference en het Portugese voorzitterschap van de Europese Unie, door de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding georganiseerd in het Vredespaleis in Den Haag. De burgemeester spreekt om 20.00 uur, tijdens het formele diner in de Ridderzaal, over de Rotterdamse ervaringen met de aanpak van radicalisering.

(Voor meer informatie: Nationaal Coördinator Terreurbestrijding, Judith Sluiter, tel.

06 - 202 526 06)

Wethouder Baljeu houdt toespraak bij rijvaardigheidsdag voor ouderen

Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) houdt dinsdag 23 oktober om 8.45 uur een toespraak bij een van de rijvaardigheidsdagen voor ouderen in de Serviceflat Borghave, aan de Wilgenlei 302-787. Veilig Verkeer Nederland organiseert deze dagen samen met de gemeente Rotterdam, de deelgemeente en de Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR). Ouderen zijn een belangrijke groep voor de verkeerseducatie omdat het verkeer drukker wordt en de verkeersregels steeds aan veranderingen onderhevig zijn. Een rijvaardigheidsdag bestaat uit een rijvaardigheidsrit in eigen auto, een verkeerstheorieles en een gehoor-, ogen- en reactietest. Het doel hiervan is om verkeersveiligheidsadviezen te geven aan ouderen.

(Voor meer informatie: dS+V, Bureau Verkeer & Vervoer, Bas van Toledo, tel.

010 - 489 5762)

Wethouder Baljeu opent Mijn Loket

Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) opent dinsdag 23 oktober om 11.30 uur Mijn Loket. De wethouder neemt Mijn Loket officieel in gebruik door zich in te schrijven op Rotterdam Mail, de elektronische nieuwsbrief van de gemeente Rotterdam. Rotterdammers kunnen op Rotterdam Mail zelf aangeven over welke onderwerpen in de stad ze nieuws willen ontvangen. Op Mijn Loket is het ook mogelijk een kap- en parkeervergunning aan te vragen en de status van lopende aanvragen bij de gemeente te bekijken. Binnenkort kunnen Rotterdammers er ook terecht voor onder andere het aanvragen van een afschrift van een akte van de Burgerlijke Stand, het aanvragen van een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie en het regelen van naamsgebruik. Mijn Loket is een van de middelen die de gemeente Rotterdam inzet om nog meer tegemoet te komen aan de wensen van burgers en ondernemers. De opening vindt plaats aan de kop van de Beurstraverse (Koopgoot) aan de kant van de V&D en WE.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Rotterdam, Karín Fraai, tel.

010 - 417 2161)

Burgemeester ontvangt boek Een Rijke Bron

Burgemeester Opstelten neemt op woensdag 24 oktober het boek "Een Rijke Bron: een nieuwe rol van het water voor ontwerpen in de stad". Een Rijke Bron bevat een selectie van de beste, recente stedenbouwkundige afstudeerstudies uit Delft, becommentarieerd door mensen uit de praktijk. Het gaat bijvoorbeeld om nieuwe rivieren die hoogwaterafvoer combineren met nieuwe waterfronten van steden langs de Maas en de Waal. Maar het gaat ook om naoorlogse wijken in de bestaande stad waar een nieuwe inrichting van groengebieden ruimte gaat bieden voor regenwateropvang. Een herontwerp met veel water kan deze oude wijken een nieuw leven geven. In een goed ontwerp kost water geen extra ruimte. Het boek slaat een brug tussen theorie en praktijk. Het boek wordt hem aangeboden door de schrijver, de heer Tjalingii. Op zijn beurt zal de burgemeester de heer Tjalingii het Waterplan 2 Rotterdam overhandigen. De centrale gedachte daarbij is de vraag hoe het water (in al zijn facetten) een bijdrage kan leveren aan de missie van Rotterdam om verder te bouwen aan een aantrekkelijke stad en een sterke economie. De overhandiging vindt om 13.00 uur plaats tijdens het congres Leven met Water in de Stad aan de TU Delft.

(Voor meer informatie: Sandra Broekhof, tel. 0182 - 540650, of e-mail naar sandra.broekhof@curnet.nl)

Wethouder Baljeu opent tramhalte Vastelandbogen

Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) opent donderdag 25 oktober om 14.50 uur, als portefeuillehouder van de Stadsregio Rotterdam, de nieuwe tramhalte Vastelandbogen aan het Vasteland. Bogen (bochten in het tramspoor) zorgen ervoor dat trams ook vanaf de Erasmusbrug via het Vasteland en de Eendrachtsweg richting Rotterdam Centraal kunnen rijden. Met de komst van de 'Vastelandbogen' worden andere tramhaltes ontlast en is er meer flexibiliteit van het tramnetwerk in het centrum van Rotterdam.

(Voor meer informatie: Gemeentewerken Rotterdam, Yvette Ignatius, tel.

010 - 489 4248)

Burgemeester geeft startsein cultuurroute Crooswijk

Burgemeester Opstelten geeft op vrijdag 26 oktober om 15.30 uur het startsein voor de eerste cultuurwandeling over de begraafplaats Crooswijk. Ter ere van het 175-jarig jubileum heeft Gemeentewerken Rotterdam een culturele wandelroute ontwikkeld op de begraafplaats. De route leidt ondermeer langs de oude toegangspoort uit 1832, met een hekwerk vol vergankelijkheidssymbolen. Ook de grafstenen uit gesloopte of gebombardeerde Rotterdamse kerke, bijzondere grafmonumenten van Rotterdamse families en bovengrondse nissen maken deel uit van de wandelroute.

(Voor meer informatie: Communicatie Gemeentewerken, Debbie Prade, tel.

010 - 489 3591)

Burgemeester Opstelten houdt Jan Modderman voordracht in Groningen

Op zaterdag 27 oktober houdt burgemeester Opstelten de Jan Modderman lezing 2006. De inleidingen hebben als doel een bijdrage te leveren aan de bevordering van bewustwordingsprocessen, die dienen tot verbetering van het sociaal- maatschappelijk samenleven en het welzijn van alle mensen. Dit onder het motto "respectvol te zoeken naar datgene wat ons verbindt en weg te nemen wat ons verdeelt". De burgemeester zal spreken over het thema 'bruggenbouwen in een interculturele samenleving'. De lezing vindt plaats in de Nieuwe Kerk te Groningen. Het programma begint om 14.00 uur.

(Voor meer informatie: Jan Modderman Stichting, tel. 010 - 489 3591)

En verder...

spreekt burgemeester Opstelten, in aanwezigheid van de ambassadeur van Turkije, om 19.45 uur een welkomstwoord uit in de Burgerzaal van het stadhuis bij de opening van het Turkse Filmfestival. Vervolgens vindt de vertoning plaats van de film "Uzak".

reikt de burgemeester op zondag 28 oktober om 14.30 uur het eerste exemplaar uit van een boek over de Evangelisch-Lutherse Gemeente aan de ambassadeurs van Duitsland, Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. De overhandiging in de Andreas kerk vindt plaats tijdens een speciale dienst van de Evangelisch-Lutherse gemeente ten behoeve van Reformation Day.