Gemeente Beverwijk


19-10-2007 Wethouder Mosk legt 1000ste huisbezoek af bij 75-plusser

Op maandagmiddag 22 oktober 2007 bezoekt wethouder F. Mosk, samen met één van de seniorenvoorlichters, de 1000ste deelnemer aan het huisbezoekproject voor 75-plussers. Sinds 2005 bezoeken geschoolde seniorenvoorlichters zelfstandig wonende ouderen van 75 jaar en ouder in Beverwijk en Wijk aan Zee. De ouderen die bezocht worden zijn blij dat ze op de hoogte worden gebracht van de activiteiten, voorzieningen en diensten die er zijn voor senioren. Met het bezoeken van de 1000ste deelnemer is meer dan de helft van de geplande huisbezoeken gerealiseerd.

De gemeente Beverwijk heeft de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Midden Kennemerland de opdracht gegeven om Beverwijkers van 75 jaar en ouder een huisbezoek te brengen. De ouderenadviseurs van de stichting hebben, voorafgaande aan de huisbezoeken, vrijwilligers opgeleid tot seniorenvoorlichter. Zij begeleiden hen ook tijdens het project.

Doel bezoeken
Veel zelfstandig wonende ouderen blijken niet of onvoldoende op de hoogte te zijn van de voorzieningen en regelingen die in Beverwijk aanwezig zijn. Voorbeelden hiervan zijn maaltijdvoorzieningen, alarmering, telefooncirkel, aanpassingen in de woning, hulpmiddelen, financiële tegemoetkomingen, vervoersmogelijkheden en activiteiten voor ouderen. Tijdens de huisbezoeken informeren de seniorenvoorlichters de ouderen over deze en andere regelingen. Daarnaast nemen zij een uitgebreide vragenlijst door. Ook ontvangen alle bezochte ouderen een informatieboekje voor senioren met belangrijke informatie voor ouderen. De huisbezoeken zorgen er ook voor dat de gemeente goed op de hoogte raakt van de wensen van ouderen en daarmee rekening houdt in haar ouderenbeleid. De Ouderennota 2007 van de gemeente verwijst regelmatig naar de uitkomsten van het huisbezoekproject.