NVA


PERSBERICHT

Amersfoort, 19 oktober 2007

Consumentenbond niet reëel en veroorzaakt onnodige onrust

De Consumentenbond roept hypotheekadviseurs op te stoppen met adviseren van hypotheken met beleggingsverzekeringen en hybride hypotheken. Ook vindt zij dat geldgevers met een overgangsregeling moeten komen die de consument in staat stelt dit jaar een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek te sluiten, zodat ze pas in 2008 een keuze over de aflossingsvorm hoeven te maken. De Consumentenbond gaat er daarbij vanuit dat de bankspaarproducten goedkopere en/of betere oplossingen bieden dan beleggingsverzekeringen. Bovendien moet de Eerste Kamer eerst nog instemmen met het wetsvoorstel Banksparen. De Consumentenbond anticipeert dus op mogelijk toekomstige producten, die wellicht goedkoper zouden kunnen zijn. De NVA en VvHN vinden de oproep daarom voorbarig en onnodig onrust veroorzaken bij de consument.

Beide verenigingen vragen zich af of de klant met bankspaarproducten per definitie goedkoper of beter uit is. Zij vormen immers een onderdeel van het integraal advies, waarvan ook overlijdensrisico verzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen deel uitmaken. Daarnaast zullen ook voor bankspaarproducten distributie- en advieskosten gelden. De NVA en de VvHN zien een mogelijke uitbreiding van de adviesmogelijkheden overigens met belangstelling tegemoet. Beide belangenverenigingen besteden al veel tijd aan voorlichting over deze producten aan haar leden.

De oproep aan de geldverstrekkers om met een overgangsregeling te komen vinden NVA en VvHN niet reëel en praktisch onuitvoerbaar. Ook zal een overgangsregeling de consument voor hogere kosten stellen omdat in 2008 een aflossingsconstructie aan de hypotheekakte verbonden moet worden. Beide organisaties wijzen erop dat de consument, als deze gebruik zou maken van een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek, zich goed moet laten adviseren over de risico's.

Desgevraagd distantieert de Consumentenbond zich van de opmerking in de Telegraaf dat zij zou vrezen dat veel adviseurs de komende maanden aan woningzoekers nog snel een relatief dure beleggingsverzekering zouden verkopen en dat dit verschijnsel al enige tijd gaande zou zijn.


Noot voor de redactie/