Gemeente Geldermalsen

WWZL: Praat mee over de toekomst van Geldermalsen

22 oktober 2007 - Honderden bezoekers en reacties, direct contact en discussie tussen raadsleden en inwoners en zicht op de wensen, beelden en ideeën over wonen, welzijn, zorg en leefbaarheid zijn de belangrijke resultaten van de toekomstdagen.

De toekomstdagen maken onderdeel uit van het raadsproject WWZL (Wonen, Welzijn, Zorg en Leefbaarheid) en werden gehouden in april en mei van dit jaar. Nu de tweede stap in het project is afgerond maakt de raad zich op voor de derde en afrondende stap; de inbreng van de bevolking verwerken in het vaststellen van een toekomstvisie waar de raad concreet mee aan de slag kan. Oftewel een toekomstvisie als leidraad voor toekomstig beleid.

De WWZL toekomstdagen hebben dankzij de inbreng van vele burgers tot een goed resultaat geleid. Opvallend is ook wel dat bij de 5 themas vaak naar voren kwam dat samenwerking tussen burger, gemeente, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties erg belangrijk is voor de toekomst van Geldermalsen.

Rode draad
De uitkomsten van de toekomstdagen leverden een duidelijke rode draad per thema op. De rode draad kan gezien worden als de eerste aanzet naar een visie op Wonen, Welzijn, Zorg en Leefbaarheid. Er bestaat een collectief besef dat samenwerking nodig is om (basis)voorzieningen te behouden. Voor de gemeente ziet men een rol als stimulator en regisseur.

Iedere kern moet kunnen beschikken over een ontmoetingsplek voor elke hoofddoelgroep. Ook hier geldt dat samenwerking tussen gemeente, burgers, organisatie en bedrijven er voor kan zorgen dat dingen in goed overleg tot stand komen.

Samenwerking van burgers, de gemeente en maatschappelijke partners staat ook centraal bij het werken aan veiligheid en openbare orde. Eigen verantwoordelijkheid, sociale controle en handhaving gaan hand in hand. Belangrijk zijn het welzijn en de ontwikkeling van jeugd- en risicogroepen, ergernissen rond kleine overlast aanpakken via communicatiecampagnes en verkeersveiligheid in de kernen een dominante plaats geven in het mobiliteitsplan.

In de gemeente moeten vooral bereikbare en passende woningen voor de verschillende groepen uit de eigen bevolking komen. Blijven wonen in de eigen kern is belangrijk. De instroom van nieuwe inwoners moet bijdragen aan een evenwichtige bevolkingsopbouw. Groen is het belangrijkste handelsmerk van Geldermalsen en bij nieuwbouw moet behoud van het dorpse en landelijke karakter met streekeigen ontwerpen leidend zijn.

De plattelandsontwikkeling richt zich op rustiek wonen met ruimte voor agrarische activiteiten. Geldermalsen zet in op kleinschalig toerisme en recreatie. Dit kan een belangrijk aandeel krijgen in de economie.

Stap voor stap naar integrale visie
Een toekomstvisie bedenk je niet zomaar. Daarom is ook het project WWZL in het leven geroepen. Stapgewijs komen tot een toekomstvisie voor Geldermalsen. Stap 1 (oriënteren) en stap 2 (gesprek met bewoners om de ontwikkelingsrichting te bepalen) zijn klaar. Nu is het tijd voor stap 3, de vaststelling van de toekomstvisie voor Geldermalsen. De resultaten van het WWZL traject en het advies van adviesbureau Contain moeten leiden tot een integrale visie. Essentieel is het vaststellen van de werkelijk belangrijkste opgaven voor de komende periode. Tijdens de themavergadering van 20 november gaat de raad daarmee aan de slag. Het is de bedoeling dat de raad dan een gezamenlijke betekenis geeft aan de informatie die nu beschikbaar is om vervolgens tot een definitieve visie te komen.

Overig
De gelegenheid voor burgers om in contact te komen met raadsleden leverde meer op dan de mening van de burger over de toekomst. Er zijn veel persoonlijke kwesties, knelpunten enzovoort neergelegd bij de raadsleden. In de verslaglegging zijn al deze zaken ook in een bijlage gebundeld. Zaken die op zich los staan van het doel van de toekomstdagen. De raad vindt het wel zinvol als ook deze kwesties worden behandeld. Daarom wordt aan het college van B&W voorgesteld om voor januari 2008 te rapporteren over de mogelijkheden voor aanpak van deze signalen.