FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: nieuwe cao maakt Metalektro aantrekkelijker voor werknemers

De nieuwe cao voor de Metalektro (grootmetaal) die FNV Bondgenoten vandaag met werkgeversorganisatie FME/CWM overeen is gekomen, betekent een omslag voor de sector. FNV Bondgenoten is verheugd dat de werkgevers eindelijk de portemonnee trekken om te investeren.

Bestuurder Jos Brocken van FNV Bondgenoten: "We hebben er jaren op gehamerd dat investeren hard nodig is, gezien de ontgroening en vergrijzing in de sector. Werkgevers wilden er echter niet aan en dachten alleen aan kosten besparen. Maar nu hebben ze het licht gezien. Met het akkoord dat nu op tafel ligt, hebben we een hele grote slag gemaakt om de sector aantrekkelijk te maken".

De 185.000 werknemers krijgen verspreid over een periode van 27 maanden een loonsverhoging van 7,75%. Dit jaar krijgen ze ook nog een eenmalige uitkering van EUR 225,-.

Voor jongeren houdt het daar niet bij op: de jeugdschalen worden afgeschaft en geïntegreerd in de reguliere salarisschalen. Voordat dat proces is afgerond, kunnen jonge werknemers rekenen op een extra loonsstijging van tussen de EUR 300,- en EUR 400,-.

Ook jongeren met een leerwerkbaan in de Metalektro gaan er op vooruit. Zij krijgen, als zij hun opleiding voor helft succesvol hebben doorlopen, een loonsverhoging van 10%. Ronden ze de hele opleiding succesvol af, dan levert dat een contract voor onbepaalde tijd op.

De investeringsagenda laat zich ook zien in afspraken over betere scholing. Zo krijgen werknemers per jaar twee individuele 'ontwikkeldagen' die aan opleiding moeten worden besteed.

Volgens Brocken komen de maatregelen geen minuut te vroeg: "het gaat goed met de bedrijven in de sector. Er is volop werk. Het wordt alleen steeds moeilijker om goeie vakkrachten te vinden. Daarom is goed dat we nu de slag maken om te investeren in mensen".
---