Gemeente Rotterdam

Rotterdam moet de leiding nemen in de oplossing van het bereikbaarheidsvraagstuk. Het behoud van een internationaal vliegveld is essentieel voor de voor de economische groei van stad en regio. Ook op het gebied van water moet Rotterdam een koppositie pakken. En de stad moet inzetten op economische participatie in plaats van integratie. Deze adviezen en andere aanbevelingen kreeg burgemeester Opstelten op vrijdag 19 oktober door IAB voorzitter Ruud Lubbers aangeboden.

Thema Bereikbaarheid
Bij het oplossen van grote problemen reiken de ambities van de stad verder dan die van de centrale overheid. Net als in 2006, waarbij het IAB advies heeft geleid tot het Rotterdam Climate Initiative, moet Rotterdam op het gebied van bereikbaarheid het voortouw nemen. Een goede bereikbaarheid is essentieel voor de economie van stad én regio, maar deze komt steeds verder onder druk te staan. Daarom heeft de IAB als centraal thema voor 2007 bereikbaarheid op de agenda gezet. Om verdere economische groei mogelijk te maken moet de toegankelijkheid voor zowel goederen als personen kunnen worden verzekerd. De haven moet een optimale ontsluiting hebben om te kunnen groeien. Deze opgave vraagt om onorthodoxe en innovatie vormen van samenwerking. Gemeente en Havenbedrijf moeten, samen met marktpartijen en regionale overheden, tot concrete oplossingen komen. Zo moet de mogelijkheid van een 'Traffic Management Company' (een samenwerking tussen het rijk, de gemeenten en het Havenbedrijf) worden onderzocht.

De IAB vindt het hebben van een eigen internationaal vliegveld essentieel voor de economische groei van Rotterdam.

Thema Water: Rotterdam koppositie als 'groene' waterstad De stad moet de globale opgave, de zeespiegelrijzing en de opvang van steeds meer regenwater, omzetten in kansen voor de stad. De IAB vindt dat Rotterdam zijn unieke positie als wereldhavenstad veel beter internationaal kan uitbuiten.

Rotterdam als kenniscentrum
Er is een stuwmeer aan kennis aanwezig op het gebied van water, zowel binnen de kennisinstituten (Erasmus Universiteit, TU Delft, Hogeschool Rotterdam, TNO), maar ook bij het (haven)bedrijfsleven en andere instellingen in de regio. Rotterdam kan partijen en activiteiten in de regio bundelen, met als doel het verder stimuleren van onderzoek en intensieve samenwerking tussen kennisinstituten, bedrijfsleven en overheid. De kennis kan wereldwijd gebruikt worden als exportartikel.

Rotterdam als proeftuin: meer water in de stad
Er moet steeds meer water opgevangen en afgevoerd worden. Een oplossing is
om meer watergebieden in de stad te brengen (vijvers, singels etc.) in combinatie met groenvoorzieningen. De stad moet een actief beleid voeren door bijvoorbeeld zogeheten 'green roofs', groene daken als waterberging, te stimuleren bij nieuwbouwprojecten. Maar ook te investeren in toepassing op bestaande gebouwen.

Meer doen met het waterfront
Daarnaast moet de stad nu echt haast maken met het grootschalig investeren in haar waterfront op het gebied van wonen, buitenruimte en het creëren van een grote (culturele en /of toeristische) trekpleister. De IAB vindt dat Rotterdam wel op de goede weg is (o.a. met Lloydkwartier en Stadshavens). Maar de stad zou veel zwaarder moeten inzetten, eventueel met behulp van buitenlandse investeerders.

Thema interculturele stad: inzetten op participatie in plaats van integratie
Rotterdam moet zich profileren als leidende interculturele stad binnen Europa. Opgelegde integratie werkt niet, is de stelling van de IAB-leden. Participatie in plaats van integratie is de stelling. 'We moeten niet focussen op de verschillen, maar werken aan een gezamenlijke economische droom en toekomst voor Rotterdam'. Rotterdam moet een dubbele aanpak voorstaan, waarbij enerzijds de (economische) participatie van allochtonen centraal staat. Anderzijds moet Rotterdam weer trots uitstralen op het feit dat hier 169 nationaliteiten samen wonen en leven.

'Alle Rotterdammers hebben het recht om te leven en werken volgens hun eigen cultuur (en religie), maar tegelijkertijd moeten ze kunnen deelnemen aan alle aspecten binnen onze samenleving. De IAB onderschrijft het beleid van de gemeente dat het leren van Nederlands hierbij essentieel is. Als mensen een economische toekomst zien, volgt participatie op het gebied van onderwijs, gezondheid, sport en cultuur vanzelf. Door hier een actief beleid op te voeren kan Rotterdam uitgroeien tot dé interculturele stad van Europa. Jongeren en vrouwen spelen hierin een belangrijke rol' vindt de IAB.

International Advisory Board
De IAB Rotterdam is de internationale evenknie van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR). De leden van dit adviesorgaan, voormalige regeringsleiders zoals, CEO's en academici uit meer dan tien landen, komen éénmaal per jaar in Rotterdam bijeen. Zij adviseren het college van B&W over de kansen voor de versterking van de economische ontwikkeling van Rotterdam en doen dat op basis van hun expertise en ervaring vanuit de hele wereld.

Bron: Bestuursdienst, 22-10-2007