Ingezonden persbericht


Persbericht

Bestemd voor

Datum

Sociaal-economische redactie

22 oktober 2007

Oud CNV-voorzitter Harm van der Meulen overleden

In overleg met de familie meldt het CNV u dat zaterdag 20 oktober jongstleden oud CNV-voorzitter Harm van der Meulen op 81-jarige leeftijd is overleden. Met het overlijden van Harm van der Meulen is een authentiek vakbondsbestuurder ons ontvallen. Een charismatisch vakbondsbestuurder die door zijn uitstraling natuurlijk gezag had en door zijn emotionele betrokkenheid leiding aan het CNV kon geven.

Harm van der Meulen was een geschoold metaalbewerker. Na de oorlog moest hij als dienstplichtige drie jaar naar Nederlands-Indie. Hier maakte hij de politionele acties van dichtbij mee. De vrije tijd die hij daar had, gebruikte hij om te lezen en te studeren. Vooral het werk van Patrimoniumvoorman Smeenk trok hem aan en inspireerde hem tot christelijk-sociale actie. Nadat hij werkzaam was als metaalbankwerker, werd hij in 1953 bezoldigd districtsbestuurder van de Christelijke Metaalbewerkersbond.

Voordat Van der Meulen in 1978 aantrad als voorzitter, was hij vijf jaar secretaris bij de CNV Vakcentrale. Als voorzitter moest hij aanzien hoe de Nederlandse economie een dieptepunt bereikte. De werkloosheid liep op tot ruim 800.000. Het aantal arbeidsongeschikten groeide onrustbarend en de sociale zekerheid brokkelde steeds verder af. Het CNV was bovendien door het verlaten van de federatiebesprekingen in een isolement beland. Met de CDA-VVD regeringen waren de relaties bovendien zo slecht dat hier en daar gerept werd van een 'koude oorlog' tussen het vakverbond en het CDA. Desondanks - of juist daardoor - trad het verbondsbestuur energiek en offensief naar buiten met eigen nota's en plannen om het economisch tij te keren. Van der Meulen trok daarbij de aandacht als pleitbezorger van de uitkeringsgerechtigden. In 1986 trad Van der Meulen af als voorzitter van het CNV om gebruik te maken van de VUT-regeling. Harm van der Meulen bleef evenwel tot 1995 actief voor de samenleving als Lid van de Eerste Kamer voor het CDA.

Volgens huidige CNV-voorzitter René Paas slaagde Van der Meulen erin om in deze roerige jaren "het geïsoleerde CNV opnieuw herkenbaar op de sociaal-economische kaart van Nederland te zetten."

De Gedachtenisdienst wordt gehouden op donderdag 25 oktober om 10.00 uur in de kerkzaal van het Marcuscentrum aan de Wijnesteinlaan 2 te Utrecht (Hoograven). Aansluitend is er gelegenheid tot condoleren van 11.00 tot 12.15 uur. Daarna zal de begrafenis in besloten kring plaatsvinden

Voor nadere informatie

Marianne Kruit, communicatieadviseur, 030-751 1342

Een foto van de heer Van der Meulen is beschikbaar via www.cnv.nl.

Ontslagplan? De groeten!

Ga voor meer informatie naar http://www.cnvinactie.nl