Europese drugsexperts bundelen krachten

22/10/2007 11:27



VTS Politie Nederland



Het oprichten van een samenwerkingsverband van drugsexperts binnen Europa vormt de inzet van een internationaal congres dat 23 en 24 oktober in Hoofddorp zal worden gehouden. Het bundelen en aanbieden van o.a. kennis over drugs en succesvolle aanpak vormt een van de doelen van dit internationale politie initiatief.

Binnen Nederland zijn door het Nationaal Netwerk Drugsexpertise (NND) reeds goede resultaten geboekt door multidisciplinaire uitwisseling van expertise, aanpak en innovaties ten bate van de aanpak van drugsproblematiek. De oprichting van een Europees netwerk (European Network Drugs, END) vormt een logische vervolgstap die reeds door verschillende Europese partners wordt gedeeld. Het NND heeft samen met vertegenwoordigers uit België, Zweden en Roemenie een consortium gevormd en het initiatief tot deze conferentie genomen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties participeert en financiert het congres.

Voor het Europese initiatief is een aantal doelstellingen geformuleerd. Centraal staat daarin het opzetten van een (virtueel) platform om op efficiënte wijze actuele gevalideerde kennis en best practices uit te wisselen. Geflankeerd door het monitoren, identificeren en communiceren van trends en ontwikkelingen op drugsgebied. Door het leggen van verbinding tussen gekwalificeerde drugsspecialisten en wetenschappers wordt de uitwisseling tevens verstrekt. Het netwerk onderhoudt geen actieve relatie met lopende strafrechtelijke (internationale) onderzoeken. Het stelt wel op internationale schaal beproefde methodieken, expertise en experts beschikbaar.

De kracht van het delen van kennis en de behoefte tot doorontwikkeling naar een END was een van de belangrijke conclusies tijdens de evaluatie van het door de Europese Commissie gefinancierde horizontale Phare Synthetic Drugs and Precursors Project (PSD/PSDII 2000-2004) . Een succesvol project waarbij Nederland als hoofdaannemer samen met consortiumleden uit Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk het voortouw had en waarbij in totaal 17 EU-lidstaten betrokken waren. Mede door de successen van deze onderlinge samenwerking ontstond het END initiatief. Verscheidene organisaties uit verschillende lidstaten hebben inmiddels aangegeven te willen aanhaken bij het netwerk. Een uitbreiding kan de kennisdeling en analysekracht aanzienlijk doen toenemen.

Vanuit 20 Europese landen hebben vertegenwoordigers uit politie en wetenschapsveld afgevaardigd voor het congres. De organisatie streeft naar het maken van concrete afspraken ten bate van het verder uitbouwen van het Europese netwerk.





http://www.endproject.net

http://www.politie.nl