Woonbond


22-10-2007

Uitbreiding aantal monumenten ongewenst

De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) pleit in een brief aan de gemeenteraad en de wethouder om 46 woningcomplexen niet de monumentenstatus te geven zolang dit gekoppeld is aan een verhoogde maximale huur. Hiermee steunt de HA het verzet van de stadsdelen Noord, Oost, Bos en Lommer, Zuideramstel en Oud-Zuid. Wethouder Herrema had eerder bij deze stadsdelen aangedrongen om wel aan de plaatsing op de monumentenlijst mee te werken.

De HA geeft aan dat er een fors hogere huur gevraagd wordt bij mutatie van de huurwoning met een monumentenstatus. Nu al is er een flinke groep woningen waarbij dat gaat gebeuren. Een verdere onomkeerbare uitbreiding daarvan vindt de HA niet gewenst. De verhoogde maximale huur kan bij voormalige arbeiderswoningen al snel boven de liberalisatiegrens van 621 euro uitkomen. Zulke woningen zijn dan onbetaalbaar geworden voor lage en middeninkomens.

Ook het principe dat de huurder moet opdraaien voor de meerkosten van het onderhoud van een monumentenwoning wijst de HA af. Als wij het met zijn allen belangrijk vinden dat een woning een Rijks- of gemeentemonument is, moeten we de kosten voor het onderhoud niet bij de huurder leggen, aldus Léon Vlasblom van de Huurdersvereniging Amsterdam. En daarbij ontvangt de eigenaar vaak subsidie voor het onderhoud.

De HA wil het eerst een stedelijke afspraak maken over deze specifieke groep woningen. Het liefst ziet de HA een stedelijke afspraak waarin hogere huur en monumentenstatus van een woning ontkoppeld is.