KPMG


Financiële voorspellingen bedrijven gebrekkig

22|10|07 - Uit internationaal onderzoek van KPMG blijkt dat onbetrouwbare, financiële voorspellingen de afgelopen drie jaar een 6% lagere aandelenkoers tot gevolg had.

Bedrijven slagen er nauwelijks in hun financiële voorspellingen te realiseren. Vroegtijdig inzicht in de ontwikkeling van verlies en winst, liquiditeitspositie en in belangrijke financiële indicatoren blijkt echter van grote invloed op de aandelenkoers van de bedrijven.

Uit internationaal onderzoek van KPMG onder ruim 500 bedrijven blijkt dat onbetrouwbare, financiële voorspellingen de afgelopen drie jaar een 6% lagere aandelenkoers tot gevolg had, wat volgens de ondernemingen met name te maken heeft met de reactie van aandeelhouders. Gemiddeld blijken de voorspellingen van de bedrijven 13% af te wijken van de werkelijkheid. Slechts 1% van de ondernemingen weet de financiële voorspellingen exact te halen en 22% heeft met een maximale afwijking van 5% te maken. Deze bedrijven realiseerden de afgelopen drie jaar een koerswinst van 46% tegenover 34% voor de groep die minder goed voorspelde.

Uit het onderzoek blijkt dat alle bedrijven een forecast gebruiken om toekomstige prestaties te voorspellen. "Maar ondanks het feit dat de ondernemingen er veel tijd en moeite in steken, heeft slechts 20% een relatief betrouwbare voorspelling", constateert Maarten van Delft Westerhof van KPMG Advisory.

Van Delft Westerhof: "Zij realiseren zich dat een betrouwbare forecasting van groot belang is voor de toegevoegde waarde van de onderneming en het vertrouwen van investeerders. Toch zien zij nog mogelijkheden om de betrouwbaarheid van de forecast te verbeteren. Ruim 42% ziet de noodzaak om meer technologie te gebruiken voor het automatiseren van het proces. Een vergelijkbaar percentage vindt dat scenario planning een bruikbaar middel is om toekomstige ontwikkelingen te doorgronden die de forecast kunnen beïnvloeden. Tenslotte vindt 40% van de bedrijven dat het gebruik van voortschrijdende prognoses aanzienlijke verbeteringen kunnen betekenen voor de prestaties op dit gebied."

Bedrijven blijken zich vooral te richten op interne data en in veel mindere mate op uitgebreide, externe gegevens. Van Delft Westerhof: "Slechts 40% gebruikt economische rapporten van de overheid en branche organisaties in hun forecasting processen. Dat is opvallend omdat de bedrijven aangeven in hun forecasting vooral fouten te maken op het gebied van klantvraag en economische variabelen. Bijna alle organisaties gebruiken spreadsheets voor onderdelen van het proces en maar liefst 40% gebruikt ze alleen voor het produceren van de forecast. Hoewel het met behulp van een spreadsheet mogelijk is om een forecast te maken, blijken organisaties met een nauwkeurige forecast vaak meer geavanceerde software te gebruiken."

Het onderzoek van KPMG toont aan dat bedrijven hun forecast in het algemeen vaker overtreffen dan dat ze onder de voorspellingen eindigen. Van Delft Westerhof: "Dit geeft aan dat managers, bewust of onbewust, een te conservatieve inschatting maken. Hoewel het overtreffen van de forecast misschien niet direct als een probleem wordt gezien, is het gevolg hiervan dat belangrijke beslissingen over personeelsbezetting en investeringen gedaan wordt op basis van inaccurate en incomplete informatie en dat analisten hierop gaan anticiperen. Om betere strategische keuze te kunnen maken moet de leiding van de onderneming dan ook geleidelijk een cultuur creëren waarbij een betrouwbare forecast wordt aangemoedigd en beloond."

Voor nadere informatie: Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2007 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.