Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 22 oktober 2007 rapport Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGTL-2007/10561 - Onderwerp
Benchmark fytosanitaire en veterinaire keuringen en securitymaatregelen 2006

Geachte voorzitter,

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister van LNV, de eindrapportage van het onderzoek `Benchmark fytosanitaire en veterinaire keuringen en securitymaatregelen 2006' aan. Dit onderzoek is in opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uitgevoerd door het onderzoeksbureau Districon.

Deze benchmark heeft betrekking op 2006 en vergelijkt de kosten en de kwaliteit van de dienstverlening van fytosanitaire en veterinaire inspecties en van securitymaatregelen door de sector op Schiphol en elf andere concurrerende luchthavens op het gebied van luchtvracht.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:


· Er is op het gebied van fytosanitaire en veterinaire keuringen en securitymaatregelen in het luchtvrachtproces voor Schiphol geen negatieve verstoring van het speelveld geconstateerd in de zin van strengere (invulling van) Europese regelgeving.
· Wel zijn er verschillen in tarieven en kwaliteit van de dienstverlening geconstateerd: De fytosanitaire en veterinaire keuringen zijn op Schiphol relatief duur. Op Schiphol worden voor de keuringen kostendekkende tarieven in rekening gebracht, in andere landen doorgaans standaardtarieven. De beschikbaarheid van inspecteurs is op Schiphol vooral in het weekend relatief beperkt.

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGTL-2007/10561

De onderzoekers bevelen ten aanzien van de inspectietarieven het volgende aan:


· Heroverweging van het kostendekkendheidsprincipe voor de veterinaire inspectie.
· Aansturen op nadere uitwerking van de berekeningsgrondslag en prijsindexering van de standaardtarieven in de EU-richtlijn 2000/29/EG voor fytosanitaire keuringen.
· Kritische benadering van de kostenelementen van inspectiediensten.

Op het gebied van security bevelen de onderzoekers de overheid aan om zich in te zetten voor harmonisatie en gelijke en gelijktijdige invoering van Europese regelgeving.

Bij de formulering van de vraagstelling en de begeleiding van het onderzoek is een aantal relevante overheids- en sectorpartijen betrokken geweest, w.o. de Ministeries van LNV en van Justitie, de Plantenziektekundige Dienst (PD), de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de Koninklijke Marechausse en Air Cargo Netherlands (ACN).

De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan inzichten over het economisch speelveld van Europese luchthavens en de positie van Schiphol daarin. Het onderzoek dient als input voor het beleid van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en andere betrokken departementen ten aanzien van stroomlijning van overheidsinterventies op het gebied van luchtvaart.

Het rapport is binnenkort op de website van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (www.verkeerenwaterstaat.nl) beschikbaar.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

---