Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


22 okt 2007

Agressie en geweld tegen werknemers met publieke taak moet 15 procent omlaag

Het kabinet stelt de komende drie jaar 6,5 miljoen euro beschikbaar voor het omlaag brengen van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. De ministerraad heeft dit besloten op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Het kabinet wil nog deze regeerperiode geweld en agressie tegen de overheid met ten minste 15 procent terugdringen. Agressie en geweld is volgens de regering onacceptabel, zeker tegen hulpverleners, toezichthouders, dienstverleners, baliemedewerkers, onderwijs- en ziekenhuispersoneel, politici en bestuurders.

In het programma 'Veilige publieke taak' staat beschreven hoe het geweld tegen werknemers met een publieke taak door de gezamenlijke werkgevers wordt aangepakt. Het programma is een uitwerking van het actieprogramma van het vorige kabinet.

Uit het onderzoek 'Ongewenst gedrag besproken' blijkt dat in 2006 tweederde (66 procent) van de werknemers die werken voor het publiek, te maken kreeg met ongewenst gedrag. In de meeste gevallen ging het om verbaal geweld, maar ongeveer een kwart van de werknemers kreeg ook fysiek geweld te verduren (slaan en schoppen).

De schade hiervan is ruwweg 100 miljoen euro per jaar aan ziekmeldingen of minder functioneren, nog los van andere schade en medische kosten, en alleen in een aantal onderzochte sectoren. De werkelijke totale schade zal nog veel groter zijn.