AutoRai

Hoogtepunten van Nissan op de Tokyo Motor Show

(10/22/2007)
De 40^e editie van de Tokyo Motor Show staat voor Nissan voor een belangrijk deel in het teken van het debuut van de nieuwe GT-R, die op 24 oktober wordt onthuld. Daarnaast zijn op de stand van Nissan vier nieuwe conceptautoâs te bewonderen, die zonder uitzondering dienen als platform om het publiek bekend te maken met een aantal bijzondere innovaties voor toekomstige productiemodellen.

Met concepten als de Pivo 2 en de Round Box toont Nissan bijvoorbeeld twee autoâs die een fris, jeugdig elan combineren met een geheel nieuwe kijk op mobiliteit en rijplezier. Bovendien gunt Nissan bezoekers van de stand een kijkje in de toekomst van het merk, met nieuwe ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid en veiligheid. Voorbeelden daarvan zijn de innovatieve 3D-elektromotor met een uiterst compacte lithium-ionaccu en de zogenoemde âPop-upâ-motorkap, ter bevordering van de voetgangersveiligheid.

De Nissan Intima geeft een voorproefje van een nieuwe generatie luxe sedans. Op basis van het Modern Living Concept zijn in het interieur van de Intima sierlijke vormen gecombineerd met hoogwaardige materialen en innovatieve verlichting, wat zorgt voor een ambiance die past bij de even strakke als elegante lijnvoering van de carrosserie. De NV200 tot slot is de voorbode van een nieuwe generatie van lichte bedrijfsautoâs. Met deze conceptauto experimenteert Nissan met onder meer flexibele laadruimte die volledig op de behoefte van de gebruiker kan worden afgestemd.

PIVO 2: vriendelijk en milieubewust

Deze milieuvriendelijke stadsauto met elektromotor omvat diverse gebruiksvriendelijke innovaties die bijdragen aan een geheel nieuwe relatie tussen voertuig en bestuurder.

* Diverse baanbrekende technologieën maken de Pivo 2 uiterst compact en uniek van vorm en dragen bij aan een ongeëvenaarde wendbaarheid.

* Via een Robotic Agent is de Pivo 2 in staat om op vriendelijke toon met de bestuurder te communiceren.

* Door de 360 graden draaibare cabine is het voorportier vanuit elke richting toegankelijk en worden passagiers verwelkomd in het genoeglijke interieur.

* Het Metamo bedieningsconcept met variabele geometrie zorgt voor optimaal gebruiksgemak en draagt ook bij aan het verbeteren van de rijeigenschappen en de veiligheid.

Round Box (Rd-Bx): cabriolet voor de jeugd

Deze op jongeren gerichte compacte cabriolet geeft de inzittenden een opwindend gevoel van vrijheid en snelheid.

* Met de Round Box toont Nissan een nieuwe kijk op open autorijden, met opwindende rijeigenschappen voor alle inzittenden. Een unieke ervaring van rijden in de frisse lucht, snelheid en een hoogwaardige, gebruiksvriendelijke uitrusting.
* Dankzij het interactieve âPlay Catchâ-systeem hebben de inzittenden voorin en achterin toegang tot het entertainmentsysteem en reisinformatie.

* Met inventief vormgegeven componenten wordt de ruimte in het interieur optimaal benut, om de onderlinge communicatie tussen de vier passagiers te bevorderen.

* In het lagere deel van de carrosserie zijn aan weerszijden kleine glazen panelen aangebracht. Hierdoor kunnen de passagiers het wegdek onder zich door zien schieten, wat bijdraagt aan het gevoel van snelheid.

Intima: kunstzinnige luxe

Een sedan van de nieuwste generatie voor pure autoliefhebbers met een even verfijnd als kritisch oog voor schoonheid en een passie voor luxe elegantie en comfort.


* Met de Intima krijgt het Modern Living Concept van Nissan een nieuwe dimensie, door het gebruik van kunstzinnige vormen en hoogwaardige materialen en verlichting.

* Om de voorpassagiers op comfortabele wijze welkom te heten, kunnen beide voorstoelen ongeveer 80º naar buiten draaien.
* De styling van het exterieur sluit aan bij dat van het interieur, met een design waarbij een strakke lijnvoering en vloeiende vormen worden gecombineerd. De oplopende schouderlijn zorgt voor een elegant accent, terwijl de sierlijk vormgegeven voor- en achterlichten, de grille en wielen superieure kwaliteit uitstralen.

NV200

Een doordacht bedrijfsvoertuig voor een nieuwe generatie professionals.

* Een stoer en zelfverzekerd exterieur waarin een opvallend vormgegeven cabine wordt gecombineerd met een traditionele vierkante laadruimte.

* Het design van het interieur is er zoveel mogelijk op gericht om efficiency te combineren met comfortverhogende accenten, om de reis naar of van het werk zo aangenaam mogelijk te maken. De flexibele laadruimte biedt plaats aan een mobiel kantoor dat voor uiteenlopende doeleinden kan worden aangepast. In het kantoor bevinden zich talloze praktische opbergmogelijkheden voor bedrijfsspecifieke apparatuur, gereedschappen en materialen.
* De NV200 is ontworpen voor een professionele diepzeefotograaf. Het kantoor is uitgerust met een paneel om een onderwatercamera op afstand te kunnen bedienen en biedt alle faciliteiten om op locatie fotoâs te kunnen bewerken en op te slaan.

Technische primeurs

Variable Valve Event & Lift (VVEL)
Met de nieuwe VVEL â Variable Valve Event & Lift â technologie is Nissan erin geslaagd om een hoger motorvermogen en een levendiger aanspreekgedrag te combineren met een lager brandstofverbruik en schonere emissies. Terwijl in een conventionele motor de luchttoevoer wordt gecontroleerd door een gasklep, wordt de aangezogen lucht met het VVEL-systeem direct via de inlaatpoorten geleid. Dit is mogelijk door een continu variabele hoek en klephoogte van de inlaatkleppen, op basis van de druk die de bestuurder uitoefent op het gaspedaal.

Clean Diesel-voertuigen
In het kader van het Nissan Green Program 2010 heeft Nissan al eerder bekendgemaakt dat het rond 2010 Clean Diesel-voertuigen zal introduceren voor Japan, Noord-Amerika en China. Deze nieuwe dieselmotoren voldoen aan de toekomstige emissie-eisen die voor deze markten zullen gelden. In Japan staat voor de herfst van 2008 een nieuwe Clean Diesel-krachtbron gepland voor de Nissan X-TRAIL. In de Verenigde Staten is ook de Nissan Maxima vanaf 2010 leverbaar met een Clean Diesel-motor die voldoet aan de plaatselijk geldende emissienorm.

Compacte lithium-ionaccu
Dankzij innovatieve, nieuwe technologie levert de compacte lithium-ionaccu van de Nissan Pivo 2 ongeveer twee keer zoveel energie als een conventionele cilindrische accu van hetzelfde type. Door het gebruik van het chemisch stabiele element mangaan voor de elektroden, is deze accu bovendien betrouwbaarder en veiliger in het gebruik.

3D-motor
Nissan ontwikkelt een nieuw type elektromotor die vergeleken met conventionele elektromotoren aanzienlijk meer vermogen levert. Deze verbetering komt voort uit een efficiëntere toepassing van magneten en elektromagneten en het uiterst efficiënte gebruik van elektrische energie. Een ander voordeel van de 3D-motor is de smalle schijfvorm, waardoor de motor kan worden ondergebracht in een wiel.

Around View Monitor
Met de âAround View Monitorâ kan de bestuurder het gebied rond de auto volledig overzien. Met behulp van vier camera's met groothoeklens â voor, achter en aan weerszijden â wordt op het instrumentarium een helder overzicht gegeven van alles wat zich in de directe nabijheid van het voertuig afspeelt.

Distance Control Assist
Het Distance Control Assist-systeem omvat onder meer een radarsensor aan de voorzijde van het voertuig. Deze sensor meet de afstand tot de voorligger en berekent ook een eventueel verschil in snelheid. Door deze gegevens met elkaar te combineren, wordt de bestuurder van de Nissan geholpen een veilige afstand tot zijn voorganger te bewaren.