Veilig Amsterdam



22 oktober 2007

Acht aanhoudingen in Overtoomse Veld
In Slotervaart zijn woensdagavond 17 oktober acht jongeren aangehouden. Drie van hen zaten in een auto met een jerrycan met benzine. De andere vijf werden op straat aangehouden.

Jerrycan
Bij een controle op het August Allebéplein van een voertuig, werd in de kofferbak een jerrycan aangetroffen met daarin een hoeveelheid benzine. De drie inzittenden, twee jongens van 19 en een jongen van 18 jaar zijn mede gelet op de situatie in Slotervaart, de gebeurtenissen van de dagen ervoor en het late tijdstip aangehouden op verdenking van het voorbereiden van brandstichting. De jerrycan met benzine is in beslag genomen.

Onafhankelijk van elkaar hebben de mannen echter een verklaring afgegeven voor de aanwezigheid van de jerrycan in de auto. De politie heeft deze verklaringen gecontroleerd. Op basis van dat onderzoek oordeelde het Openbaar Ministerie dat er op dat moment onvoldoende bewijs was om de verdenking te ondersteunen en zijn de verdachten vervolgens in vrijheid gesteld.

Orde verstoren
Later die nacht -rond twee uur- zijn in de Piet Mondriaanstraat vijf mannen aangehouden in de leeftijd van 20 tot 32 jaar. Zij worden ervan verdacht dat zij van plan waren de orde te verstoren.

Verdachten brandstichting gearresteerd
Drie mannen die in het bezit waren van een plastic colafles gevuld met benzine zijn zaterdagavond 20 oktober rond kwart over elf gearresteerd op de President Allendelaan. Zij worden verdacht van het voorbereiden van een brandstichting.

Agenten zagen de drie mannen de fles met benzine vullen bij een pompstation aan de Burgemeester Rendorpstraat. Omdat de mannen geen voertuig bij zich hadden en gezien de recente ontwikkelingen in Amsterdam-West vertrouwden de agenten de zaak niet. Zij arresteerden de drie mannen op de President Allendelaan en namen de fles met benzine in beslag. De verdachten zijn 16, 17 en 19 jaar oud, allen woonachtig in Amsterdam-West en bekenden van de politie. Ze zijn in verzekering gesteld. De politie onderzoekt de zaak.