Veilig Amsterdam


Stadsdeel Centrum - Overlastgebied rondom Wallen uitgebreid

kaart overlastgebied wallen


* Stadsdeel Amsterdam-Centrum

* Overlastgebieden

22 oktober 2007

Het overlastgebied rondom de Wallen wordt fors uitgebreid. Burgemeester Cohen besloot dit in reactie op een recente evaluatie van alle overlastgebieden in Amsterdam.

In sommige delen van de binnenstad zorgen met name drugsverslaafden, tippelen en drugsdealers voor overlast. In sommige delen van de binnenstad is de overlast zo groot dat de burgermeester deze tot overlastgebied heeft uitgeroepen. Er gelden dan strengere regels. Ook zijn meer middelen als extra politie-inzet, cameratoezicht of preventief fouilleren beschikbaar om de overlast terug te dringen.

Middelen
Daarnaast kan de politie in opdracht van de burgemeester overlastveroorzakende personen voor 24 uur uit het gebied verwijderen. Als iemand herhaaldelijk moet worden verwijderd, kan deze persoon zelfs voor veertien dagen, een maand of drie maanden worden verwijderd.

Regels
Iedereen heeft zich in een overlastgebied aan de voorschriften te houden. Zo is samenscholen, onnodig opdringen aan anderen, openlijk gebruik van harddrugs of bezit van messen en andere (steek)wapens verboden.

Nieuwe grenzen
Het uitgebreide gebied loopt nu vanaf het IJ, via de Singel tot het Muntplein en vervolgens via de Singel, Nieuwe Herengracht en oostzijde van de IJtunnel terug naar de Westertoegang. Ook de ondergrondse metrostations CS, Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein en Wibautstraat behoren tot het gebied.