Partij voor de Vrijheid (PVV)


maandag 22 oktober 2007
Vragen van het lid Brinkman (PVV) aan de minister van Defensie over de dienstplicht van een Nederlandse officier in het Turkse leger.


1.)
Is de berichtgeving juist dat een luitenant ter zee 2e klasse van de Nederlandse marine zijn dienstplicht gaat vervullen in Turkije? (*)
2.)
Bent u met mij van mening dat het absoluut onwenselijk is dat een Nederlandse militair, een dienstplicht, of überhaupt werkzaamheden verricht in vreemde krijgsdienst? Zo nee waarom niet? Zo ja wat gaat u hiertegen ondernemen?

3.)
Bent u met mij van mening dat een Nederlandse militair in vreemde krijgsdienst, in een hypothetisch geval, in conflict kan komen met dubbele belangen? Zo nee waarom niet? Zo ja, bent u dan met mij van mening dat dit risico niet genomen mag worden?

4.)
Bent u met mij van mening dat niet de mogelijkheid geboden mag worden dat deze officier van het Nederlandse leger wordt ingezet in de Turkse strijd tegen de Koerden, waarbij Turkije, tegen de wil van Amerika of de Navo, reeds heeft aangekondigd een militaire inval in Noord-Irak te zullen uitvoeren? Zo nee waarom niet?
5.)
Bent u bereid deze vragen binnen 24 uur te beantwoorden?

(*) Dagblad De Telegraaf, voorpagina "Nederlandse officier in Turks leger"gedateerd 22 oktober 2007


____________________