Gemeente Hengelo

Generaal pardon voor Familie Ibrajimovic

Vrijdag 19 oktober heeft wethouder Hans Kok het pasje voor het generaal pardon uitgereikt aan familie Ibrajimovic. Omdat de familie al heel lang in Nederland verblijft, is er besloten een officieel tintje te geven aan deze uitreiking. De uitreiking vond plaats in het stadhuis.

Jarenlange strijd

Familie Ibrajimovic die bestaat uit een vader, moeder, drie zonen en een dochter, is afkomstig uit voormalig Joegoslavië. Het gezin is sinds februari 1994 in Nederland. De aanvraag van 8 februari 1994 is in eerste instantie afgewezen, waarna onder de oude Vreemdelingenwet diverse beroepszaken zijn gevoerd rond het verblijf van de familie. Uiteindelijk zou de familie als volledig uitgeprocedeerd Nederland moeten verlaten.

Opmerkelijk is dat de afzonderlijke staten van de voormalige republiek Joegoslavië het gezin geweigerd hebben als staatsburger te erkennen waardoor terugkeer een probleem vormde. De terugkeer is nooit gerealiseerd. Dit heeft zelfs aanleiding gegeven tot opstarten van een nieuwe procedure.

Het gezin is via OC Breda, AZC de Steegh, Enschede in Hengelo terecht gekomen en heeft hier ook op verschillende adressen gewoond.

Betrokken instanties

Veel instanties hebben zich om het gezin bekommerd, zoals Vluchtelingenwerk en Opvang Vluchtelingen Twente (OVT). OVT is een organisatie die is voortgekomen uit een gezamenlijk initiatief van kerken. Ook gemeente Hengelo heeft zich het lot van de familie aangetrokken en heeft waar mogelijk (financiële) hulp aangeboden. In samenwerking met de OVT is ook de huidige huisvesting en opvang tot stand gekomen. Na dit jarenlange gevecht is het verblijf bekrachtigd via het generaal pardon.

Wethouder Hans Kok overhandigd het pasje voor het generaal pardon aan meneer Ibrajimovic.