Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO Vening Meinesz prijs 2008: Aanmeldingen mogelijk tot 15 januari 2008

22 oktober 2007 - 19 maart 2008

Tijdens het 9e Nederlandse Aardwetenschappelijke congres (NAC ), gepland op 18-19 maart 2008, hoopt het Gebiedsbestuur van ALW wederom een Vening Meinesz-prijs te kunnen uitreiken uit de opbrengsten van een schenking die professor dr.ir. Vening Meinesz in 1962 aan NWO heeft gedaan. De prijs bedraagt EUR 10.000 en is bedoeld ter financiering van onderzoeksgerelateerde kosten, zoals bijvoorbeeld een studiereis.

Kandidatenprofiel
Veelbelovende onderzoekers in de aardwetenschappen, die niet langer dan 5 jaar geleden (gerekend vanaf de indieningsdeadline) een doctoraal- of ingenieursexamen hebben afgelegd en actief wetenschappelijk werkzaam zijn in Nederland komen in aanmerking voor de Vening Meinesz-prijs. Onder aardwetenschappen verstond professor dr.ir. Vening Meinesz in 1962 "De Geofysica, de Fysische Geodesie, de Geologie, de Fysische Geografie, de Geomorfologie, de Fysische Oceanografie, de Meteorologie en Klimatologie en de studie van alle buiten de aarde aanwezige materie, die nog merkbaar onder de invloed staat der met de aarde samenhangende krachtvelden".

Aanmelding kandidaten
Het Gebiedsbestuur van ALW stelt aanbevelingen voor geschikte kandidaten op prijs.
De voordrachten dienen vergezeld te gaan van een curriculum vitae met publicatielijst
en een motivering met betrekking tot de reden tot voordracht, de reeds geleverde wetenschappelijke prestaties en de verwachtingen die de indiener(ster) van hem/haar heeft. Voordrachten zonder bovenstaande bijlagen worden niet in behandeling genomen.

Voor de beoordeling van de aanmeldingen zal door ALW een selectiecommissie ingesteld worden van gerenommeerde aardwetenschappers. De selectiecommissie zal het Gebiedsbestuur van ALW adviseren over de toekenning van de prijs.
Aanmeldingen kunnen worden ingediend tot 15 januari 2008 bij het Gebiedsbestuur Aard- en Levenswetenschappen (ALW), postbus 93510, 2509 AM Den Haag, t.a.v. Dick van der Kroef of (liever) per e-mail: kroef@nwo.nl

Eerdere prijswinnaars
Sinds 1965 is deze prijs achtereenvolgens uitgereikt aan dr. R.D. Schuiling (1965), dr. J.D.A. Zijderveld (1968), dr. G.B. Engelen (1972), dr. J.A. Schouten (1972), dr.ir. N. van Breemen (1976), dr. A.M.H. Nolet (1983), dr. R.K. Snieder (1989), dr. F. Marin (1998), dr. W Krijgsman (2000) en voor het laatst aan dr. W van Westrenen (2006).

Relevante link
Een korte biografie van Vening Meinesz kunt u vinden op de website van het NWO instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING).