Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Minder bedeelde scholier dupe van afschaffing basisbeurs

Amsterdam 22 oktober 2007- Scholieren van minder bedeelde ouders zijn voornamelijk de dupe als de basisbeurs wordt afgeschaft. Sowieso zegt maar liefst één op de vijf (21%) van de havisten en vwo'ers (waarschijnlijk) niet te gaan studeren als de basisbeurs niet zou bestaan. Onder havisten is dit 24% en onder vwo'ers is dit 16%. Dit blijkt uit de TKMST Havo/Vwo Monitor 2007.

Uit de achtergrond van havo/vwo scholieren blijkt dat allochtone scholieren vaker de dupe zullen zijn van de afschaffing. Van hen zegt 27% dan niet te gaan studeren, tegenover 20% van de autochtone scholieren. Ook blijkt dat scholieren met lager opgeleide ouders er vaker voor kiezen niet te gaan studeren als de basisbeurs wordt afgeschaft. Van de scholieren met laagopgeleide ouders zegt 38% niet te gaan studeren zonder basisbeurs, scholieren van middelbaaropgeleide ouders zegt 21% niet te gaan studeren zonder basisbeurs en van de scholieren met hoogopgeleide ouders zegt 16% dit. Hoe lager de ouders zijn opgeleid, hoe meer de scholieren er dus onder lijden als de basisbeurs wordt afgeschaft.

TKMST Monitor

De TKMST Monitor is het grootste landelijke onderzoek onder scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo. Sinds 1996 worden jaarlijks de keuzes en motieven in het studie- en loopbaanoriëntatieproces onderzocht. In 2007 hebben ruim 24.000 scholieren deelgenomen aan de TKMST Monitor, waarvan 16.000 havisten/vwo'ers.

Malmberg

Educatieve Uitgeverij Malmberg ondersteunt jongeren en scholieren in de leeftijdskolom van 11 t/m 17 jaar bij het maken van de belangrijkste keuzes in studie en werk. Voor deze doelgroepen heeft Malmberg onder haar merken B-zik, TKMST, Schoolweb.nl en Studie Beurs een veelvoud van producten ontwikkeld waarmee de onderwijswereld, het bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheden hun doelgroepen optimaal bereiken.

#####