Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/misc/96702.pdf (

RAAD VAN
DE EUROPESE UNIENL
Luxemburg, 22 oktober 2007
13871/07 (Presse 233)

De Raad stelt een gemeenschappelijk standpunt vast betreffende het nieuwe communautair douanewetboek

De Raad heeft vandaag1 een gemeenschappelijk standpunt vastgesteld betreffende een ontwerp-verordening tot modernisering van het communautair douanewetboek (doc. 11272/07 en 13322/07 ADD1). Het gemeenschappelijk standpunt, dat het resultaat is van een politiek akkoord dat de Raad op 25 juni heeft bereikt, zal in het kader van de medebeslissingsprocedure voor een tweede lezing aan het Europees Parlement worden toegezonden.
De ontwerp-verordening, die gericht is op de uitvoering van het Lissabon-programma voor de totstandbrenging van groei en werkgelegenheid in de EU, moet het bestaande douanewetboek van de Gemeenschappen van 1992 vervangen teneinde de douaneregelingen in de EU aan te passen aan veranderingen in het internationale handelsklimaat.
1 Het gemeenschappelijk standpunt is zonder debat vastgesteld tijdens de zitting van de Raad Algemene Zaken.

Het nieuwe wetboek pakt een aantal problemen aan zoals de noodzakelijke elektronische omgeving, vereenvoudiging van de douanevoorschriften en het evoluerende takenpakket van de douaneautoriteiten. Het is gericht op de vereenvoudiging van de wetgeving en de administratieve procedures, zowel voor de douaneautoriteiten als voor de handelaars, met name door:

- de structuur te vereenvoudigen en meer terminologische samenhang te bieden, met minder bepalingen en eenvoudiger regels;

- de douaneprocedures voor in- en uitvoer radicaal te hervormen teneinde ze in aantal te verminderen en de goederen gemakkelijker te kunnen volgen;
- het douanesysteem van zekerheidstelling te rationaliseren;
- het gebruik van grensoverschrijdende vergunningen uit te breiden (in die zin dat een vergunning voor een procedure, afgegeven door een lidstaat, in de gehele Gemeenschap geldig is); en

- de uitvoering van het initiatief "e-overheid" op het gebied van de douane. De belangrijkste elementen van de algemene hervorming van het douanewetboek zijn:
- Douanevertegenwoordiging. Het bereikte akkoord houdt in dat het recht van douaneaangifte niet langer uitsluitend kan worden voorbehouden aan in de betrokken lidstaat gevestigde douanevertegenwoordigers, aangezien deze beperking niet verenigbaar is met de interne markt.
- Gecentraliseerde vrijmaking is een faciliteit die de importeur of exporteur in staat stelt zijn douaneaangiften vanuit zijn eigen kantoor langs elektronische weg in te dienen bij het douanekantoor van de plaats waar hij gevestigd is, ongeacht waar de goederen het douanegebied van de Gemeenschap binnenkomen of verlaten.
- De status van de "geautoriseerde marktdeelnemers" is uitgebreid, zodat marktdeelnemers die een certificeringsprocedure hebben doorlopen, voortaan in aanmerking komen voor vereenvoudigingsmaatregelen, onder meer wat betreft het zelf bepalen van in- en uitvoerrechten en het zelf uitvoeren van bepaalde controles onder toezicht van de douane.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom