LTO Noord


LTO Noord:

Compensatie natuur Eemshaven niet op unieke landbouwgrond

LNV heeft landbouw nodig, maar niet in vizier

Het is onbegrijpelijk dat de compensatie van natuurgebieden in de Groningse Eemshaven ten koste moet gaan van landbouwgrond in de nabijgelegen Emmapolder. Het ministerie van LNV had de agrarische sector meer moeten betrekken bij het opstellen van randvoorwaarden voor deze compensatie. Dat stelt land- en tuinbouworganisatie LTO Noord.

In de Groningse Eemshaven is de bouw van een nieuwe energiecentrale gepland op gronden waar in de loop der jaren onbedoeld natuurwaarden zijn ontstaan. Het ministerie van LNV is van mening dat op grond van de Natuurbeschermingswet deze waarden op dezelfde wijze moeten worden gecompenseerd. Dit moet plaatsvinden in de buurt van de Eemshaven, langs de Waddenkust en bij voorkeur op een aaneengesloten terrein. Het gaat in totaal om circa zeventig hectare.

Het ministerie van LNV heeft LTO Noord niet betrokken bij het opstellen van randvoorwaarden. Om de benodigde gronden te verwerven, heeft de overheid de agrarische sector nodig, maar ze heeft de land- en tuinbouw niet in het vizier. ,,Dat steektââ, zegt voorzitter Hilbrand Sinnema van LTO Noord provincie Groningen.

De Emmapolder is een jonge polder met grond die uniek is voor de aardappelteelt. Grond van deze kwaliteit is elders niet te vinden. Daar komt bij dat de nieuwe natuur een natte inrichting krijgt: er worden vijvers uitgegraven, waardoor zout water uit de Waddenzee landinwaarts wordt getrokken. Dit leidt weer tot een gevaar voor verzilting van naastgelegen landbouwgrond. LNV heeft in zijn afweging het economisch belang van agrarische activiteiten niet meegenomen, meent Sinnema; ,,Het is te gek voor woorden dat natuurwetgeving tot dit soort gevolgen leidtââ.

De Eemshaven is begin jaren zeventig aangelegd op deels opgespoten grond en deels op landbouwgrond.

Woensdag 17 oktober 2007