Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Sittard-Geleen koopt meer duurzame goederen

Sittard-Geleen, 22 oktober 2007 - De gemeente Sitttard-Geleen gaat de komende tijd meer duurzaam geproduceerde goederen kopen. De bedoeling is dat over enige tijd minimaal de helft van de gekochte goederen op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier zijn gemaakt.

Dat blijkt uit de nota Inkoopbeleid, die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden en waarin ook wordt gestreefd naar een grotere rol voor het lokale bedrijfsleven voor de levering van goederen en diensten aan de gemeente. ,,Uitgangspunt bij het inkoopbeleid is dat de gemeente het beste product koopt tegen de beste prijs/kwaliteitsverhouding' zegt wethouder Pieter Meekels (economie). Van belang vindt Meekels de manier waarop de gekochte goederen (of diensten) tot stand zijn gekomen. ,,Duurzame goederen zijn met het oog op het milieu en sociale omstandigheden - bijvoorbeeld eerlijke lonen, geen kinderarbeiid - verantwoord geproduceerd. Daar willen we zo veel moogelijk rekening mee houden als er ingekocht gaat worden.'

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van richtlijnen die door het ministerie van Vrom en SenterNovem zijn opgesteld. De doelstelling die het rijk de gemeenten heeft opgelegd is dat in 2010 de helft van de producten duurzaam gemaakt moet zijn. Sittard-Geleen streeft er naar eerder aan deze eisen te voldoen en ook meer duurzame goederen te kopen.

Het inkoopbeleid dat nu aan de raad is aangeboden, is deels gebaseerd op de uitkomsten van een intern onderzoek naar het aanbestedingsbeleid binnen de gemeente Sittard-Geleen. De aanbevelingen die uit deze zogenaamde audit zijn gekomen, zijn vertaald in het nieuwe inkoopbeleid. Het gaat dan onder meer om de centrale registratie van aanbestedingen en contracten, het verbeteren van de aanbestedingsprocessen, een grote rol voor het inkoopbureau zodat die beter kan adviseren en het in positie brengen van lokale ondernemers.

Sittard-Geleen besteedde in 2006 een kwart van haar inkoopuitgaven aan bedrijven in de gemeente. Meer dan 40 procent ging naar bedrijven in de rest van Limburg, eenderde werd besteed bij bedrijven in de rest van Nederland. Hoewel Sittard-Geleen zowel aan België als aan Duitsland grenst, zijn de internationale bestedingen minimaal (0,03 procent van het totaal).

Om de lokale ondernemer meer kans te geven om opdrachten binnen te halen, zal een aantal onderdelen van het aanbestedingsbeleid verbeterd worden. De omvang van de administratieve lasten kan omlaag, de geschiktheidseisen kunnen worden aangepast en ook de informatieverstrekking over aanbestedingen kan worden verbeterd.

Bovendien wordt in het inkoopbeleid nadrukkelijk het arbeidsmarktbeleid van de gemeente betrokken. Op basis van Europese juridische kaders kan de gemeente bijvoorbeeld opdrachten geven aan een SW-bedrijf, of bij aanbestedingen sociale criteria toepassen. Het gaat in dat laatste geval bijvoorbeeld om het leveren van leerwerkplekken, de inzet van langdurig werklozen of arbeidsgehandicapten.

Het inkoopbeleid wordt op 7 november in de raad besproken. Vervolgens worden er op basis van dit beleid nieuwe inkoop- en aanbestedingsregels gemaakt. Duurzaamheid, MKB en de opdrachten aan SW-bedrijven krijgen hierin een prominente plaats.


---