Time : 14:06:02
Date : 22 October 2007
Sender Name: pharma.be

Het aandeel van de "goedkope geneesmiddelen" in België (generieken en originele post-octrooi) blijft stijgen In tegenstelling tot wat in De Morgen van 21/10 te lezen staat ("witte geneesmiddelen verliezen terrein"), blijft het marktaandeel van de "goedkope geneesmiddelen" in België stijgen. In België , in tegenstelling tot andere landen, omvatten "goedkope geneesmiddelen" de generieken en de originele post-octrooi, die een prijsdaling ondergingen. Die vertegenwoordigen respectievelijk 55 % en 45 % van het totaal "goedkope geneesmiddelen" die worden voorgeschreven in België.

De quota's inzake goedkope voorschriften die artsen worden vereist te behalen en die variëren naargelang de uitoefening per medische discipline (27 % voor een huisarts), werden toereikend ingevuld en overschreden: in 2007 behoorde bijna 40 % van het totale volume van de voorschriften tot de categorie "goedkope geneesmiddelen".

Naast de aanzienlijke stijgingen in 2006, is het marktaandeel van de generieken (in vergelijking met het totaal aantal voorschriften), die de helft van de goedkope geneesmiddelen innemen, stabiel in waarde met 9,5 % (ambulante markt, 9 eerste maanden van 2007) en stijgt die nog in volume (19 tot 19,4 %). Van de moleculen waarvoor generieken bestaan, blijven het volume en het marktaandeel van de generieken toenemen (+ 1,4 %, de 9 eerste maanden van 2007).

Met oogkleppen slechts het marktaandeel van de generieken bekijken, doet niet ter zake want de originele post-octrooi die een prijsdaling ondergingen, dragen bijna evenveel bij tot het beleid inzake "goedkope geneesmiddelen" en de beheersing van het budget. Ter herinnering, het terugbetalingsbudget van de geneesmiddelen is in evenwicht sinds 2006.

Enkel de groei van de generieken stimuleren is nagenoeg niet meer relevant. Als er besparingen nodig zijn, kunnen er slechts niet-discrimerende maatregelen doorgevoerd worden met de creatie van een meer dynamische markt voor alle goedkope geneesmiddelen, generieken en originele post-octrooi, teneinde verder ruimte vrij te maken voor innovatie, die een correcte prijs moet krijgen.

Een discrimerend beleid, enkel ten voordele van de generieken, is niet aangewezen. De generieken hebben inderdaad als enige functie het doen dalen van de prijs nadat het octrooi is verlopen. Daarnaast moet de concurrentie tussen generieken en originele post-octrooi zijn gang kunnen gaan. Ter herinnering, slechts de labo's die originele geneesmiddelen produceren, hebben geïnvesteerd in de wetenschappelijke kennis van de geneesmiddelen die beschikbaar zijn op de markt en blijven voortdurend investeren in die geneesmiddelen en in het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, tot 20 % van hun omzet.