Gemeente Oirschot

Levendige avond over toekomst van Spoordonk
43 INS WEB.jpg

Ruim zeventig Spoordonkenaren, jong en oud, gaven vorige week maandag gehoor aan de oproep van de gemeente om over de toekomst van hun dorp te komen praten. Het was duidelijk dat er veel wensen zijn om de leefbaarheid te verbeteren. Maar het dorpse karakter moet wel behouden blijven. En wonen in Sporring moet betaalbaar blijven, voor jong en oud. Een kleine selectie van de wensen en ideeën op de eerste gespreksavond.

De gemiddelde inwoner van Spoordonk is trots op zijn dorp. Trots op de Beerze, het buitengebied, de watermolen, het kerkplein en de Heilige Eik. Maar vooral op de vele activiteiten en de sterke sociale samenhang. Hier staan de buren nog echt voor je klaar.

Kerkplein en Den Deel
Het kerkplein met de nieuwe multifunctionele accommodatie als centrale ontmoetingsplek was een van de belangrijkste gespreksthemas. Den Deel moet een kleine Enck worden, met voor ieder wat. Een willekeurige greep uit de wensen: buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal, paramedische spreekuren, flexwerkplekken, kleine commercie, bibliotheek, starterswoningen, woon-zorgproject, pinautomaat, parkeergelegenheid en vooral meer ruimte voor sport- en verenigingsactiviteiten. Maar wel op de schaal van Spoordonk. Betaalbaar en met veel inzet van de gemeenschap zelf. Dat moet de leefbaarheid ten goede komen.
Andere wensen waren: een brede school, goedkoper voetbalterrein en
-kantine, defibrillatoren her en der, CAI in het buitengebied en een haalbaarheidsstudie naar een winkel.

Wonen en werken
Verkeersveiligheid bleek eveneens een hot item te zijn. Op sommige plaatsen is het levensgevaarlijk om de (Spoordonkse)weg over te steken. Ook moeten er meer woningen komen, zowel starterswoningen als woningen voor ouderen. Maar wel: bouwen in eigen beheer én door lokale aannemers. Dat houdt de kosten laag en de economie sterk. Verder moeten de economische mogelijkheden op het platteland verbreed worden en ambachtelijkheid aan huis mogelijk zijn.

Krachten bundelen
Geopperd werd om een dorpsraad in te stellen en om meer gebruik te maken van het spreekrecht tijdens raadsvergaderingen. Het gebrek aan vrijwilligers is ook in Spoordonk goed te merken. Vandaar ook de uitdrukkelijke wens om het aantal verenigingen niet uit te breiden, omdat je daarmee juist de kracht weghaalt.

Vervolg
Op 26 november werken de inwoners de wensen en behoeften verder uit en zoeken ze naar mogelijke oplossingen. Uiteraard kunnen niet alle wensen uitgevoerd worden, dus moeten er ook keuzes gemaakt worden. Bovendien moeten de inwoners zich zelf ook inzetten voor de plannen. Hou deze avond alvast vrij! Voor vragen kunt u terecht bij Carola Fasol van de gemeente Oirschot, telefoon (0499) 583 333.