Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk AM/SAM/07/32382 Datum 19 oktober 2007

Onderwerp Wsw: aanpak fundamentele herbezinning

Met deze brief wil ik uw Kamer conform mijn toezeggingen in eerdere brieven over de toekomst van de Wsw (kamerstuk 2006-2007, 29817, nr.30 en kamerstuk 2006-2007, 30673, nr.6) en in de nota naar aanleiding van het verslag (kamerstuk 2007-2008, 30673, nr.10) informeren over de wijze waarop het kabinet voornemens is de fundamentele herbezinning Wsw ter hand te nemen. Het kabinet acht een fundamentele herbezinning noodzakelijk vanwege de voortgaande groei van het beroep dat wordt gedaan op de Wsw, waardoor wachtlijsten naar verwachting in snel tempo zullen groeien. Zoals ook in de eerdere brieven is aangegeven zal de fundamentele herbezinning zich niet beperken tot de Wsw zelf, aangezien een aantal andere vraagstukken van invloed zijn op het vraagstuk van de voortgaande groei van het beroep op de Wsw. Bij de groep Wajongers is eveneens sprake van een voortgaande groei. Daarnaast speelt het feit dat er op dit moment verschillende regelingen zijn voor mensen met een arbeidsbeperking, de Wsw, de Wia en de Wajong, die er allemaal op gericht zijn waar mogelijk de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidshandicap te bevorderen. Bovendien zijn er ook mensen met een arbeidsbeperking in de WWB. Deze regelingen moeten in onderlinge samenhang worden bezien om problemen die zich voordoen binnen de afzonderlijke regelingen aan te kunnen pakken.

Ik heb besloten om gezien de omvang van de problematiek een externe commissie in te stellen van onafhankelijk deskundigen. De commissie zal worden gevraagd om te komen met een gedragen analyse van de oorzaken van het achterblijven van de (arbeids)participatie van arbeidsgehandicapten dat zich onder meer uit in de groeiende wachtlijsten voor de Wsw en om op basis hiervan mogelijke contouren te schetsen voor de toekomst. Een toekomst die meer perspectief biedt voor mensen met een arbeidshandicap om mee te doen. De commissie zal worden gevraagd om voor de zomer van 2008 met haar rapport te komen. Over de samenstelling van de commissie en de opdrachtverlening, zal ik in overleg treden met VNG, Cedris, sociale partners en gehandicaptenorganisaties. Ik zal hierover te zijner tijd ook uw Kamer informeren.

Ons kenmerk AM/SAM/07/32382

Tot slot hecht ik eraan te benadrukken dat het Kabinet de fundamentele herbezinning inzet om mensen met een arbeidshandicap meer perspectief te kunnen bieden op meedoen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)


---