Veilig Amsterdam


Stadsdeel Zeeburg - Nieuw meldpunt Jeugdoverlast

Spelende jongeren Zeeburg


* Stadsdeel Zeeburg

* Meldpunt Zorg en Overlast

* Overlastgroepen

22 oktober 2007

Zeeburg heeft een nieuw meldpunt: het meldpunt Jeugdoverlast. Het stadsdeel verzoekt bewoners of ondernemers die overlast ervaren van gedrag van jongeren tot 24 jaar in de openbare ruimte, hun klachten en informatie door te geven aan het nieuwe Meldpunt Jeugdoverlast Zeeburg.

Bereikbaarheid meldpunt
Het Meldpunt Jeugdoverlast is bereikbaar via telefoonnummer: (020) 6080 783 of e-mailadres jeugdoverlast@zeeburg.nl. Het Meldpunt Jeugdoverlast is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 14.00 uur.

Meldpunt is nodig voor gerichte aanpak
Het stadsdeel is al jaren actief om jongerenoverlast aan te pakken. Fatima Elatik, wethouder Jeugd, zegt hierover: 'We móeten actief zijn, stilzitten en toekijken is geen optie. We hebben groepsaanpak, buurtregisseurs, toezichthouders en onlangs zijn de straatcoaches en huisbezoekers aan de slag gegaan. Het meldpunt hebben we nodig om belangrijke informatie in te zamelen over jeugdoverlast. Deze informatie kunnen we goed gebruiken om de aanpak succesvol te maken. Daarom vraag ik bewoners en ondernemers om eventuele overlast van jongeren altijd te melden bij het stadsdeel. De straatcoaches bijvoorbeeld gebruiken deze informatie weer bij hun aanpak. De melder van de klacht wordt desgewenst op de hoogte gehouden over de aanpak van de klacht. Dus werkt het Meldpunt ook positief voor de melder.'

Meldpunt niet voor spoedeisende gevallen
Het Meldpunt is geen vervanging van het politiemeldnummer. Als er spoedeisende hulp nodig is, geldt nummer 112. Bij niet-spoedeisende hulp waarbij wel politie gewenst is, geldt het landelijk servicenummer van de politie: 0900 8844.

Vertrouwelijk
Met de gegevens van de melder en van de klachten wordt altijd uiterst vertrouwelijk omgegaan. Dit geldt voor alle personen en partners die met deze gegevens omgaan.

Jeugdoverlast, wat is dat?
Jeugdoverlast is van alle tijden. Jongeren zijn zich niet altijd bewust van de effecten van hun gedrag op hun omgeving. Maar ook halen jongeren soms kattenkwaad uit en sommigen dreigen af te glijden richting het criminele circuit.

Gedrag van jeugd dat het meest als overlast wordt ervaren, bestaat uit:

* Lawaai van jongeren zelf;

* Stilstaande autoâs met draaiende motor;
* Afval rond hangplekken;

* Blowen;

* Hangen in groepjes bij elkaar;

* Vandalisme;

* Intimiderend gedrag.

De meeste overlast komt voor in de avond of nacht. Geluid op straat is dan immers meer hoorbaar. Het ontbreken van daglicht zorgt ook voor een onveilig gevoel. De aanpak van overlast van jongeren, die in stadsdeel Zeeburg hoge prioriteit heeft, is zowel gericht op groepen als op individuen. Het stadsdeel werkt samen met alle betrokken instanties en instellingen aan een vruchtbare samenwerking en effectieve aanpak.