Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

22 oktober 2007

Kijk een Boer!

Kantekeningen bij een goed imago

Het imago van de Nederlandse boer is goed, en wordt bovendien ook nog eens steeds beter. Althans dat blijkt keer op keer, als er een onderzoek naar gedaan wordt. Boer zijn mag weer, en tv programmas als Boer zoekt vrouw en Kijk een koe dragen daar hun steentje aan bij. Dat het imago van de boer goed is was ook de conclusie van een onlangs gehouden onderzoek door Veeteelt. Boeren zorgen voor een mooi landschap, ze produceren goede producten, ze dragen bij aan de economie en ze werken hard, ze moeten wel liefde voor hun beesten hebben. Nee over de boeren niets dan lof.
Niet zo verwonderlijk dus dat zelfs bijna 80% van de ondervraagden de boeren een warm hart toedraagt. Maar als je vervolgens vraagt, zou je willen ruilen met een boer, dan blijft het toch angstvallig stil. Ja, het lijkt me wel leuk, maar al dat werk hé, en ook in het weekend. En je verdient niet zo veel. Ruilen? Nee, doe toch maar niet. Zou ons goede imago ook niet een beetje ontstaan zijn door het beeld dat de agrarische sector zo langzamerhand de grootste vrijwilligers organisatie van Nederland is?

Maar wat als de jonge boer van nu, zeg het doorsnee NAJK lid, zich steeds meer ontwikkelt op arbeidsmanagement. Stel dat die zich met behulp van mechanisatie en automatisering steeds meer flexibel en minder zwaar werk krijgt. En wat als de huidige prijs ontwikkelingen van landbouwproducten dit niveau aanhoudt of misschien zelfs nog wat oploopt. Stel dat agrarische ondernemingen, zowel qua aansturing als rendement steeds meer gaan lijken op echte ondernemingen. Zijn burgers dan nog zo positief over het werk van boeren. Stel dat je als boer net zo veel verdient als je buurman, of nog erger, als je net die auto gekocht hebt, waarvoor de buurmans leasebudget net niet groot genoeg was. Ik maak me toch wat zorgen wat er dan van ons goede imago over blijft. Eerlijk gezegd denk ik dat ons imago misschien niet negatief is, maar het is gebouwd op drijfzand. Dat door de professionalisering in de sector rap onder onze voeten wegspoelt. Nee, ik zou ons imago pas het predikaat goed geven als men ons waardeert om datgene waar we echt in uitblinken. Nederlandse boeren zijn de meest innovatieve ter wereld, daarnaast bieden we werk aan een hele toeleverende sector waar ingenieurs continue onderzoeken en ontwikkelen, alles ten behoeve van de boer. De agrarische sector biedt werkgelegenheid, en is een belangrijke economische pijler in de economie. We produceren het meest veilige voedsel wat er is volgens de hoogste standaard voor dierwelzijn en milieu. Er is nog een wereld te winnen om dit tussen de oren van onze mede-landers te krijgen. Dus stop vandaag nog met mopperen over de slechte prijzen of hoge kosten. Of met klagen over lange werkdagen. Gebruik die energie liever om dat uit te dragen waar we echt goed in zijn. Dan hebben we over een tijdje pas echt een GOED imago.