Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 22 oktober 2007

ForFree gaat undercover!
Hebben allochtone jongeren evenveel kansen als vrijwilliger?

Alweer het vijfde nummer van ForFree ligt vanaf deze week overal in de stad! Opnieuw bomvol met interessante nieuwtjes, leuke verhalen en informatie over vrijwilligerswerk in Amsterdam. Ook is de redactie van ForFree undercover gegaan om te kijken of allochtone jongeren net zoveel kansen hebben om een vrijwilligersjob te vinden als autochtone jongeren. De conclusie is helaas dat vrijwilligersorganisaties net zo erg lijken te discrimineren als op de betaalde arbeidsmarkt.

Het team van ForFree heeft weer zijn uiterste best gedaan om voor de jongeren van 16 tot 23 jaar in Amsterdam en omstreken iets neer te zetten wat hun boeit. Dus laat deze kans niet liggen en ren naar het dichtstbijzijnde jongerencentra, buurthuis, school of bibliotheek om dit gratis tijdschrift binnen te halen of vraag ForFree aan via forfree@vca.nu. Of kijk waar ForFree ligt op www.forfreemagazine.nl.

Undercover
Dit vijfde nummer is niet zomaar een nummer, want ForFree ging undercover en deed de volgende ontdekking: vrijwilligersorganisaties lijken met dezelfde aantal procenten net zo erg te discrimineren bij de sollicitatieprocedure als betalende werkgevers! We zeggen 'lijken', want dit onderzoek is niet wetenschappelijk verantwoord. Het is een steekproef die als signaal opgevat kan worden. ForFree redacteuren solliciteerden als allochtoon Khalid en als autochtoon Martijn bij 51 organisaties. In 21,6% van de sollicitaties wordt Khalid niet uitgenodigd of afgewezen, terwijl Martijn - met een vergelijkbaar cv en brief - wel mag komen praten. Dit vindt ForFree onacceptabel en daarom besluiten we hier wat aan te gaan doen. ForFree gaat zich inzetten voor nul procent discriminatie! Hoe? Daarover lees je meer in de volgende ForFree.

De kick van vrijwilligerswerk
Naast dit onderzoek staan er natuurlijk ook nog genoeg vrolijke artikelen in. Wat dacht je van een interview met Marco Borsato? Wat is volgens hem de kick van vrijwilligerswerk? En wist je dat hockeyster Minke Booij zich inzet voor Spieren voor Spieren? Al benieuwd? Zoek dan snel op waar ze dichtbij jou liggen, want er staat nog veel meer in wat jij ongetwijfeld de moeite waard vindt!