Gemeente Utrecht

Instructie in eigen taal succes bij Nederlands leren

Utrecht maakt gebruik van instructies in de eigen taal, om inburgeraars die analfabeet en/of laagopgeleid zijn Nederlands te leren. De aanpak werkt; ruim 80% van de 32 cursisten die in februari 2007 in Utrecht is begonnen is met succes in gestroomd in een traject om Nederlands op taalniveau 2 (NT-2) te leren. Door de instructie in de eigen taal heeft de inburgeraar geen last van een taalbarrière bij het leren van het alfabet en het Nederlands. Ook worden cursisten met hetzelfde opleidingsniveau bij elkaar gezet, waardoor ze minder snel afhaken. De aanpak is ontwikkeld en uitgevoerd in het eigen Taal en Assesment Centrum (TAC) van de gemeente Utrecht.

Utrecht wil de kwaliteit en resultaten van inburgeringstrajecten verbeteren. Daarom is gekozen voor het opzetten van een eigen Taal en Assement Centrum (TAC), om zelf het PaVEM traject uit te voeren. Het PaVEM-traject is het inburgeringstraject voor analfabete en laagopgeleide Turkse en Marokkaanse vrouwen. Het doel is allochtone vrouwen de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan de samenleving en hen daardoor te emanciperen. Op dit moment zijn ongeveer 300 inburgeraars gestart met een PaVEM-traject. Utrecht voert tot 2009 in dit kader 525 trajecten uit.

De nieuwe werkmethodiek van het TAC bestaat uit 'technische alfabetisering'. Het accent ligt op leren lezen en schrijven, met eigen taal als instructietaal. Ook wordt geëxperimenteerd met 'NT2-lessen voor laagopgeleiden', met de eigen taal als instructietaal. Het leren lezen en schrijven via de eigen taal heeft als voordeel dat cursisten tijdens de cursus volwaardig mee kunnen doen, waardoor het leerproces wordt versneld.

Het TAC toetst ook het leertempo van de cursist en stelt een leerprofiel op. Cursisten met een zelfde leersnelheid worden bij elkaar in een groep geplaatst. Zo worden de capaciteiten van de inburgeraar ten volle benut. De uitval uit desinteresse vermindert en het inburgeringsexamen wordt nu voor de meeste inburgeraars haalbaar.

De lessen zijn zeer intensief. Cursisten werken per week vier dagdelen van drie uur aan de taalverwerving. Het NT-2-traject duurt een jaar en bestaat uit taalverwerving en een cursus Kennis van de Nederlandse Samenleving. De cursus wordt afgesloten met het inburgeringsexamen nieuwe stijl.

Utrecht is innovator en trendsetter op het gebied van inburgering en streeft zoveel mogelijk naar elkaar aanvullende projecten. Met projecten als de DUO, een project waarbij de inburgeraar een half jaar met een Nederlands sprekende Utrechter optrekt en de Samenlooptrajecten, gericht op re-integratie op de arbeidsmarkt en inburgering, stimuleert de gemeente de inburgeraar een sociaal netwerk op te bouwen om het sociale isolement waar velen in zitten te doorbreken.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bestuurscommunicatie, Anita van Wijnbergen, 030- 286 1044.