Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jong N-VA en Helga Stevens pleiten voor Autipas (22/10/07)

Door de lancering van de Vlaamse film Ben X is autisme de laatste tijd terug onder de aandacht gekomen. Jong N-VA en Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens (N-VA) pleiten daarom voor een Autipas.

Autisme is een aangeboren, ingrijpende, maar onzichtbare handicap. Er zijn meerdere stoornissen die onder het autismespectrum vallen, waarvoor men meestal de overkoepelende term autisme gebruikt. Autisme is bij het brede publiek nog steeds een eerder onbekende stoornis, waarbij karikaturen zoals uit de film Rain Man welig tieren.

Er zijn echter ook verschillende vaak kleinschalige sensibiliserende initiatieven die personen met autisme herkenbaar willen maken en bepaalde omgevingen toegankelijker maken.

Op initiatief van enkele Jong N-VA-militanten die zelf lijden aan een autismespectrumstoornis pleit Jong N-VA daarom voor een Autipas. Zon autipas bestaat reeds in Nederland en Engeland en is een persoonlijke pas waarop, behalve de contactgegevens van de pashouder, ook de belangrijkste kenmerken van autisme worden uitgelegd. De pas geeft de mogelijkheid om aan te vinken welke kenmerken typerend zijn voor de pashouder. In alle contacten met hulpverlening, leerkrachten, overheidsinstanties, zorgverleners, enz. en in crisissituaties kan de autipas uitkomst bieden, aldus de Nederlandse webstek. Zowel kinderen als hun ouders zijn daarom opgetogen over het bestaan van deze pas.

Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens zal daarom minister van Welzijn Steven Vanackere bevragen over eventuele Vlaamse initiatieven om een Autipas op te starten dan wel te promoten, bij voorkeur zelfs op Europees niveau. Ook wil zij meer weten over de rol van de overheid inzake initiatieven zoals het autisme logo en over de wachtlijsten bij de expertisecentra autisme (die diagnosticeren) en bij de 5 thuisbegeleidingsdiensten.

Auteur:
Helga Stevens, Vlaams volksvertegenwoordiger
Bas Luyten, voorzitter Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be