Time : 15:22:24
Date : 22 October 2007
Sender Name: Wienerberger

BAKSTEENPRIJS 2007, Wienerberger bekroont intelligent en creatief baksteengebruik. Tweejaarlijks worden kwalitatieve en architecturaal boeiende bouwprojecten in ons land bekroond met de felbegeerde Awards van de Belgische Architectuur & Energieawards. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de Federatie van Architectenverenigingen van België ( FAB) en Electrabel, de initiatiefnemer van de EnergieAwards voor architecten.

Omdat baksteen zowel bij de vormgeving als bij de energieprestatie van een woning een belangrijke rol speelt, kent Wienerberger ter gelegenheid van deze Awards een eigen erkenning toe, nl. de Baksteenprijs. Genomineerde projecten van de Architectuurawards waarbij een vernieuwend of opvallend baksteengebruik centraal staat, komen hiervoor in aanmerking.

Een woning in landbouwgebied te Vichte kaapte de Baksteenprijs 2007 weg. Projecten in Semmerzake, Mons, Leefdaal en Antwerpen werden onderscheiden met een nominatie of een vermelding.

Landelijk karakter verplicht.

Het bekroonde project is het woongedeelte van een groter hoevecomplex, bestaande uit vijf grillig gevormde en geplaatste bouwsels, waaronder een schuur, een kippenhok en paardenstallen. Het BPA dat op die plek in het landelijke Vichte (deelgemeente van Anzegem) van kracht was, liet slechts een volumevermeerdering toe van het woongedeelte met 20%. Dit is vrij weinig, wil men voldoen aan de minimale eisen van een hedendaags gezin. Bovendien moest de buitenkant zijn landelijk karakter behouden.

Ruimte als hoogste goed.

Weinig speelruimte zowel binnen als buiten stelde het winnend architectenbureau L.U.S.T uit Gent voor een grote uitdaging. Binnenin hebben ze extra ruimte vrijgemaakt door de hele woning inwendig open te werken. Om dezelfde reden werd een bestaande trap tegen een zijgevel herplaatst. Een lichte, luchtige en vaak minimalistische indeling zorgt voor een overweldigend ruimtegevoel.

Volstrekt hedendaagse interpretatie.

Aan de buitenzijde ontstonden verrassende vormen, door enkel noodzakelijke en functionele volumes te behouden. De rest werd driedimensionaal weggesneden. De indruk van een massief, uitgehouwen volume wordt gewekt door de hellende daken quasi naadloos te laten overlopen in de vertikale gevelwanden. Dit ontwerp respecteert én versterkt de speelse schikking van de bestaande, grillige hoevegebouwen en resulteert in een uniformiteit tussen bestaande gebouwen en vernieuwd woongedeelte.

Het ontwerp samen met de keuze van de gevelsteen, een Maaseik paarsblauw van Terca-Wienerberger, zorgt voor een volstrekt hedendaagse interpretatie van het landelijk gegeven. De donkere, quasi uniforme kleur van de Koramic dakpannen (Aléonard Patrimoine) en de gevelstenen trekt daarbij de aandacht naar de volume-aspecten van het project. Kleur en structuur van de Maaseik gevelsteen tenslotte zorgen voor een perfecte integratie van oud en nieuw.

Nominatie voor project in Leefdaal.

Aan de rand van de dorpskom te Leefdaal werd door het architectenbureau Macken & Macken een opvallende woning met atelier opgetrokken. Het atelier werd in de grond ingegraven en onttrekt zijn licht aan de hellende tuin. De vormgeving gaf ontstaan aan drie gestapelde subwoningen: een verzonken atelier met aangrenzende relaxruimte, een open leefruimte gericht naar het landschap en een verdieping met bad- en slaapvertrekken en een groendak. Typisch aan deze woning is het contrast tussen introvert en extravert, een thema waar de speciaal ontworpen gordijnen gretig op inspelen.

De verbondenheid met de omliggende natuur werd verder versterkt door de keuze voor een ringovenbaksteen. De voegen werden niet afgestreken, waardoor ze uitpuilen ten opzichte van de stenen. Dit zorgt voor een ruwe en oneffen huid met boeiende schaduweffecten.

Eervolle vermeldingen.

Diverse andere projecten kregen een eervolle vermelding. Elk van deze projecten is een toonbeeld van intelligente reconversie en herbestemming. Recuperatie en verwerking van oude bakstenen en de integratie met bestaande muren onderstrepen hierbij de duurzaamheid en herbruikbaarheid van baksteen als tijdloos bouwmateriaal.

We vermelden hier een nieuwbouw ééngezinswoning te Semmerzake. Dit samenwerkingsproject tussen architecten Jo Taillieu en Francesca de Fonseca omvat de heropbouw van een geklasseerde boerderij in het centrum van Semmerzake. Het nieuwbouwgedeelte is langs de 4 zijden volledig beglaasd en wordt van de omgeving afgeschermd door de oude, bestaande volumes en de tuinmuur in baksteen.

Ook het Antwerpse Sint-Felixpakhuis aan het Eilandje kreeg een eervolle vermelding. Dit imposant stuk geklasseerd industrieel erfgoed werd door Robbrecht en Daem Architecten getransformeerd om onderdak te bieden aan de Antwerpse stadsarchieven, een filiaal van de Antwerpse bibliotheek, een multifunctionele binnenstraat en gelijkvloerse commerciële ruimtes. Een mooi contrast tussen de massieve pakhuismuren in baksteen en de subtiele vormgeving van de ruimten onder de opengewerkte daken.

Een laatste vermelding tenslotte werd uitgereikt aan Maison Folie de Mons, een project van Atelier d'Architecture Matador te Nimy. Het betreft hier een vroegere gemeenteschool die in opdracht van de stad Mons gedeeltelijk tot cultureel centrum werd omgevormd. Het werd een polyvalent geheel, deels cultureel centrum, deels expositieruimte, deels concertgebouw, deels praatcafé... in functie van het geplande evenement. De oude baksteenconstructie werd in een quasi primaire vorm behouden en hersteld.

Met de toekenning van de baksteenawards wil Wienerberger het creatief baksteengebruik ook in de toekomst verder blijven ondersteunen. Baksteen is immers nog steeds het duurzame bouwmateriaal bij uitstek voor hedendaagse toepassingen in diverse stijlen.

Meer info en fotomateriaal omtrent dit persbericht kan u bekomen bij:
Wienerberger nv
Katrien Nottebaert
Kapel ter Bede 86
8500 Kortrijk
gsm 0473/400 007
e-mail katrien.nottebaert@wienerberger.com
http://www.wienerberger.be