gehuisveste Koud gehuisveste biggen leveren meer op dan warm gehuisveste 22 okt 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

Koud gehuisveste biggen blijken meer voer op te nemen tijdens zowel de zoog- als opfokperiode. Ze groeien hierdoor sneller en brengen door het hogere aflevergewicht ⬠5,00 meer op aan het einde van de opfok dan warm gehuisveste biggen. Bovendien levert het koud huisvesten een energiebesparing op van ⬠0,80 per afgeleverde big. Nadelen zijn dat in koude kraamafdelingen meer biggen door de zeug worden doodgelegen en dat de vleesvarkens bij afleveren dikker spek en een lager vleespercentage hebben waardoor ze minder opbrengen aan de slachtlijn. Dit blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en begeleid vanuit de Productwerkgroep Varkensvlees van Biologica.

Op Praktijkcentrum Raalte is onderzocht wat het effect is van ruimtetemperatuur tijdens de zoogperiode en de opfokperiode (warme versus koude zoogperiode en opfok) op de technische resultaten en gezondheid van biggen en vleesvarkens en op de slachtkwaliteit van vleesvarkens. De biggen van 24 biologische kraamzeugen, geboren in januari en februari 2006, zijn gevolgd vanaf de geboorte tot en met afleveren als vleesvarkens. In het onderzoek zijn twee proefbehandelingen met elkaar vergeleken, de koude en de warme opfok.

Koude vs. warme opfok
In de koude opfok werden biggen tijdens de zoogperiode en de eerste twee weken na spenen âkoudâ gehuisvest. De eerste tien dagen na het werpen van de zeug werd alleen het biggennest via vloerverwarming verwarmd. De ruimtetemperatuur in de kraamstal was maximaal 12 graden Celsius.
In de warme opfok werden de biggen tijdens de zoogperiode en de eerste twee weken na spenen âwarmâ gehuisvest, waarbij de hele periode de vloerverwarming in het biggennest en in de voeruitgang was ingeschakeld. De ruimtetemperatuur bedroef minimaal 20 graden Celsius.

Adviezen
Om de voordelen van het koud huisvesten te benutten en de nadelen tegen te gaan, geven de onderzoekers de volgende adviezen:
* biggen de eerste twee of drie weken na de geboorte warm huisvesten om de kans op doodliggen te verkleinen;

* twee tot drie weken na de geboorte de verwarming uitzetten om de voeropname en de groei van de biggen zowel voor als na spenen te stimuleren en energie te besparen. De ruimtetemperatuur moet echter niet lager zijn dan 15 graden, omdat bij lagere temperaturen de vetaanzet bij de dieren toeneemt.

Downloaden rapport
Rapport 60: "Effect van temperatuur tijdens de opfok op de slachtkwaliteit van biologisch gehouden vleesvarkens", kunt u hier gratis downloaden.

Contact
Carola van der Peet-Schwering
Tel. 0320 - 293 506
carola.vanderpeet@wur.nl