VVD


vvd
International
22-10-2007

ELDR congres Berlijn in teken van globalisering

Op 18 en 19 oktober vond in Berlijn het congres plaats van de Europese Liberale Partij ELDR met als thema "A Liberal Europe for a free World".

Besproken werd hoe de Europese Unie en haar Lidstaten zich moesten opstellen in de globalisering. Het ging niet alleen over de economische vraagstukken, maar ook Europese buitenlandse politiek, klimaatverandering en ondersteuning democratiseringsprocessen en mensenrechten in de wereld. Key note speeches werden gehouden door premier Rasmussen van Denemarken, ALDE fractieleider Graham Watson en eurocommissaris Olli Rehn. De VVD, die aanwezig was met een grote delegatie, heeft speciale aandacht gevraagd voor de problemen die onze liberale Russische zusterpartij Yabloko heeft in het steeds minder democratische wordende Rusland.

Naast onderwerpen volgend uit het thema `globalisering' is er ook gesproken over de verkiezingen van het Europees Parlement die in 2009 plaats zullen vinden. Met het zicht op deze verkiezingen is er een resolutie aangenomen die stelt dat de ELDR in de aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen in 2009 een gezamenlijke kandidaat voordraagt voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Verder is er besloten dat de ELDR geen uitgebreid verkiezingsprogramma gaat opstellen voor de komende verkiezingen van het Europees Parlement, maar zich gaat beperken tot de 15 belangrijkste prioriteiten voor Europa. Deze 15 punten worden samengesteld uit bijdragen door de Lidpartijen.

Op de volgende Raad van de ELDR, komend voorjaar, worden de 15 prioriteiten vastgesteld. Naast de verkiezing van Jeannette Baljeu in het ELDR Bureau, is Annemie Neyts herkozen als president van het Bureau.