Gemeente Woerden


* Persberichten

Eerste stap culturele zone Defensie-eiland

22 okt 2007

Persbericht
Dat het nieuwe Defensie-eiland gepaard gaat met een geheel eigen plek voor kunst en cultuur staat vast. De gemeente Woerden zet nu de eerste stappen naar een zogenaamd cultureel casco. Het woord casco zegt het al: het hoe en wat is nog niet ingevuld. Het college heeft om op deze vraag antwoord te krijgen ingestemd met het projectplan De Wasserij. Dit plan voorziet voor de jaren 2007 en 2008 in geld om cultuur als motor voor de nieuwe wijk in te zetten. De provincie Utrecht steunt het plan.
Wens van de stad
Tijdens het participatietraject hebben de inwoners van Woerden zich duidelijk uitgesproken voor het behoud van kunst en cultuur op het eiland. Er gebeuren op dit moment al interessante activiteiten op het Defensie-eiland. De energie en de kracht van deze tijdelijke setting wil Woerden behouden en uitbouwen. De komende jaren wordt het eiland echter gesaneerd en herbebouwd. Gedurende deze verandering zal de invulling en de mogelijkheden van kunst en cultuur op het eiland veranderen.

Twee jaar
Een projectleider gaat tot het einde van 2008 gebruiken om het huidige cultuuraanbod te onderzoeken. In combinatie met het beschrijven van de eigenheid en mogelijkheden van het eiland en het draaien van een proefprogramma, moet dit eind volgend jaar leiden tot een duidelijke omschrijving voor de toekomst.

De gemeente Woerden stelt hiervoor 40.000 euro ter beschikking. Bij de provincie is om 80.000 euro gevraagd. Zodra de besluitvorming van de provincie hierover is afgerond, kan de projectleider aan de slag.

Zie ook:

* Ruimtelijk kader Defensie-eiland

* Kaders voor de ontwikkeling van het Defensie-eiland (rb 22 oktober 2006)

* Defensie-eiland / monumenten

* verslag participatietraject

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |