Gemeente Woerden


* Persberichten

Woerden genomineerd Ym van der Werff-prijs

22 okt 2007

persbericht
Hoochwoert zet Woerden in de kijker van landelijke archeologieverkiezing. De gemeente Woerden is genomineerd voor de Ym van der Werff-prijs. Deze prijs wordt gegeven aan diegene - overheid, instelling of particulier - die een bijzondere, duurzame prestatie op het gebied van de archeologische monumentenzorg heeft verricht. Woerden is voorgedragen vanwege de succesvolle combinatie tussen grootschalige nieuwbouw en archeologische monumentenzorg in de binnenstad.
Landelijke belang
Bij het bouwproject Hoochwoert zijn de plannen zo aangepast, dat het Romeinse fort in de binnenstad gespaard bleef. Buiten het castellum hebben grootschalige opgravingen plaats gevonden. Deze dragen bij aan de kennis van de legerplaats, de burgerlijke nederzetting en aan de kennis van de Romeinse scheepvaart. Deze bijdrage is van landelijk belang. Tot slot zijn de resultaten van het archeologisch onderzoek zichtbaar gemaakt in de nieuwe parkeerkelder, die hiermee een bezoek op zich verdient.

Uitreiking prijs
Op 8 en 9 november wordt bekend wie de prijs gewonnen heeft. De uitreiking vindt plaats in Deventer op de Reuvensdagen, het jaarlijks congres voor de Nederlandse archeologie. De prijs wordt uitgereikt door Erfgoed Nederland, in samenwerking met de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten. De prijs is vernoemd naar Ymenus P.W. van der Werff. Hij was historicus, lid van de Eerste Kamer, voorzitter van de Rijkscommissie voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek en voorzitter van de Monumentenraad.

Zie ook elders op onze site:

* Centrum blijft archeologische toplocaties (nieuwsbericht: 10 mei 2007)

* Woerden genomineerd voor de Ym van der Werff-prijs (persbericht 16 oktober)

* Overzicht nieuwbouwlocaties

* winkelen in Woerden

Zie ook externe websites:

* www.erfgoefnederland.nl / Ym van der Werff-prijs
* www.erfgoednederland.nl / reuvensdagen

* www.hoochwoert.nl

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |