Winnaar Hein Roethofprijs 2007

22/10/2007 16:15



Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid



Buurtpreventie Bolnes uit Ridderkerk winnaar Hein Roethofprijs 2007

Het preventieproject Buurtpreventie Bolnes uit Ridderkerk is de winnaar van de Hein Roethofprijs 2007. Dit maakte minister van Justitie dr. E.M.H. Hirsch Ballin vanmiddag bekend in Den Haag. Volgens de jury is Buurtpreventie Bolnes van de vier genomineerde projecten als beste gekozen om "de succesvolle lange duur van het project; de vele deelnemers; de uitstekende burgerparticipatie; de professionele leiding en de aansprekende resultaten." De winnaars ontvingen uit handen van minister Hirsch Ballin een beeldhouwwerkje en een bedrag van 20.000 euro.

Buurtpreventie Bolnes
Begin 2000 daalde de veiligheid in de Ridderkerkse wijk Bolnes in een hoog tempo door een snel toenemende criminaliteit. In 2002 is Buurtpreventie Bolnes gestart als project met circa 35 bewoners die in samenwerking met de buurtagent de problemen wilden aanpakken en niet langer wilden afwachten. Dat aantal is inmiddels gegroeid tot 170. Meer dan 160 hiervan zijn bij toerbeurt, overdag, 's avonds en 's nachts als koppel en door speciale kleding zeer goed waarneembaar, door de wijk aan het surveilleren. Verdere activiteiten van buurtpreventie Bolnes bestaan uit speciale acties, zoals de verkeersproblematiek rond de scholen, het organiseren van infomiddagen of - avonden, het organiseren van wijkgerichte evenementen zoals rommelmarkt en kerstborrel, het verlichten van achterpaden en buurtpreventie op het bedrijventerrein de Boelewerf. Behalve het terugdringen van criminaliteit richt het project zich op het versterken van het veiligheidsgevoel in Bolnes en het vergroten van de sociale cohesie in de wijk. De behaalde resultaten zijn positief.

Hein Roethofprijs
De Hein Roethofprijs is in 1986 ingesteld door het ministerie van Justitie en wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen. De organisatie is in handen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht.





http://www.hetccv.nl/hein-roethofprijs/


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid