KNHS


Wierd ook te sterk voor collega dekhengsten
22 oktober 2007
Wierd - Frits de Jong

Leeuwarden - (KNHS) Het was opnieuw dekhengst Wierd (v. Folkert) van Ruschert de Jong en gereden door Frits de Jong (zie foto), die vrijdag 19 oktober tijdens Indoor Friesland tijdens een kampioenschap de concurrentie de baas was. Daarmee was zijn derde Nationale titel van dit jaar een feit, nadat hij eerder al ereklasse en damesklasse kampioen was geworden. Tijdens dit kampioenschap voor Friese dekhengsten deden overigens slechts vijf hengsten mee. Dat is jammer, want een dergelijk kampioenschap verdient meer! Bezoekers moesten er overigens wel wat voor over hebben om één en ander te kunnen bekijken, want de wachttijd aan de twee kassas varieerde tussen de één en twee uur!

Ondanks het enorme aantal dekhengsten dat het KFPS rijk is, kwamen er dus slechts vijf voor de jury. Deze lieten drie opnieuw afrijden om tot definitieve plaatsing te komen. Wierd heeft het hele seizoen al veel gegeven in de wedstrijdsport, maar bleek toch nog genoeg over te hebben. Hij toonde een mooie houding en zeer goede gangen. Met name het gebruik van het achterbeen, gaf de jury doorslag hem als kampioen aan te wijzen, zo vertelde Henk van Dieren namens de jury voor de microfoon. Achter wat minder overtuigend, maar zeker zo mooi in houding was de als tweede opgestelde Monte (v. Theunis) van Dekstation Topspeed. Roelof van t Oever reed hem. Teeuwis (v. Fetse) van Doede de Jong en Jan Folmer liet zich in handen van Age Okkema eveneens uitstekend zien, wat deze combinatie de derde plaats opleverde. Vervolgens werden (v. Oltman) en Andries (v. Tsjerk) opgesteld. Wierd had de hal overigens al even kunnen verkennen, want eerder op de avond had hij in handen van Frits ook al de ereklasse gewonnen. Mark (v. Nikolaas) van Watte Bruinsma, Keimpe (v. Oege) van Jappie de Haan en gereden door Udo de Haan en Hessel (v. Reitse) van Watte Bruinsma, gereden door Annebeth Pilat bleef hij na over rijden van dit gezelschap voor.

Damesklasse
In de damesklasse was het Daniëlla Smit met Keimpe die de oppositie het nakijken gaf. Keimpes ruime krachtige bewegingen completeren zijn fraaie show. Hessel en Annebeth pakten de tweede plaats, waarna Ypie Holtrop met Andries H (v. Goffert) zich op kon stellen. Dockum (v. Ulke) met mw. Riemersma werd vierde Setske de Jong met Evert fan Veldbos vijfde. Dit vijftal was tevens de groep die hun kunnen een tweede keer mocht tonen.
Ook bij de tweespannen was de concurrentie weer moordend. Acht spannen duelleerden en het waren Watte Bruinsmas Mark en Hessel die de eindoverwinning veilig wisten te stellen, gevolgd door de ook immer aansprekende Wâte en Keimpe met Udo de Haan en vervolgens Feike Holtrop met Andries en Egberth van de Zonschate. De avond daarvoor hadden de regionale rijders als gestreden om de tweespan titel met hun Ook hier kwamen acht spannen in de baan, maar voor hen was de inzet hoger. Age Okkema werd winnaar met Jonker fan Lutke Peinjum (v. Jasper) van Nanne Osinga en Jelmer fan Twijtel (v. Thomas) van combinatie Hoekstra/Kromkamp. Voor dit mooi gelijk gaande aansprekende span, was dit pas de tweede overwinning van dit jaar! Age Bijl vierde een dubieus jubileum. Met Jan Piet (v. Hearke) en Jouke (v. Jurjen) werd hij voor het vijfde jaar op rij tweede Mart van Daal verwisselde voor een paar dagen Zuid Nederland voor Friesland. Met Kay (v. Feitse) en Otello (v. Folkert) werd hij verdienstelijk derde, juist voor het span van Ito Werkman.

Prijs der Besten
Op zaterdagavond kwamen de Friese sjezen nog één maal in de baan. Hoogtepunt en afsluiting van het seizoen vormt ieder jaar de Prijs der Besten, waarin de eerste twee van ieder enkelspankampioenschap het tegen elkaar opnemen om uit te maken wie zich nu écht de beste van Nederland mag noemen. De strijd is hierbij weer helemaal open en er kan dus van alles gebeuren. En dat gebeurde ook! Keimpe zorgde in handen van Daniëlla Smit voor de grote verrassing. Hij overtroefde al zijn opponenten. Voor Wierd was er de tweede plaats, Mark werd derde en Hessel pakte de vierde plaats.

KWPN Tuigpaarden
Naast volledig zwart gekleurde rubrieken, waren er ook meer gemêleerde rubrieken, ofwel rubrieken voor KWPN tuigpaarden. Het werd vooral een feestje voor Ben en Maria Schaap. De damesklasse waar het voor de KWPN-ers mee begon, ging naar Maria Schaap die me chique Prinsminster (v. Fabricius) in de damesklasse reed. De zwaarste weerstand veroorzaakte Egberdinas Unitas (v. Nando) van Suzan Bouwman, waarna het aan Hanneke Mekkes met Vitz Randall (v. Patijn) was zich op te stellen. In de openklasse voerde Ben Schaap de regie over Prinsminster en werd eveneens tot winnaar uitgeroepen. De arbiter zorgde hiervoor en zette Egbert Emmink met Oscar (v. Renovo) van Wim Kosse op de tweede plaats, gevolgd door Harry van Middelaar die dekhengst Torino (v. Jonker) reed. Prinsminster werd in de tweespanrubriek samen met halfbroer VT Minster winnaar namens stal Schaap. Sibour (v. Manno) en Wapenaar (v. Reflex M) van Joop Witlox werden met Gerard van de Meulen op de spider tweede, gevolgd door Egbert Emmink metOscar en Oberon (v. Hovenier) van Gert Spierings.

Tekst en foto: Rijk van Vulpen