Politie Limburg-Noord

Politie rondt verkeersproject Schandeloseweg af

Datum: 22-10-2007
Tijd bericht: 15:45
Plaats: Velden
Onveiligheidsgevoelens sterk afgenomen

De politie heeft met het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid (TSV) het project Schandeloseweg afgerond met positief resultaat. Het overtreding-percentage is afgenomen van 12% naar 3,2%, terwijl de verkeersintensiteit stabiel is gebleven. Ook de parkeerproblematiek rond de school is volledig opgelost. Het verkeersbeeld is een stuk rustiger geworden.

Het doel van het project was het terugdringen van de gevoelens van verkeersonveiligheid op de Schandeloseweg. Het overtredingpercentage van de snelheidslimiet verlagen van 12% naar 5%. Het realiseren van een stopverbod t.h.v. de Andreasschool met als doel de zichtbaarheid van (overstekende) voetgangers te vergroten. Het realiseren van extra verkeerstekens op het wegdek en het verplaatsen van de aanwezige borden, t.h.v. de oversteekplaats van de Andreasschool.

Uit de door de bewoners ingevulde enquête die als nameting werd uitgezet, bleek dat de onveiligheidsgevoelens sterk zijn afgenomen. Van de respondenten vond 45% de Schandeloseweg nu een veilige weg, een toename met 28%. Het aantal respondenten dat de Schandeloseweg als onveilig kwalificeerde daalde van 40% naar 13%. Dit betekent een daling van 27%. Ook de gevoelens van onveiligheid bij het oversteken van de weg waren significant afgenomen. In de nameting voelt 58% zich veilig bij het oversteken terwijl in de voormeting zich slechts 33% veilig voelt bij het oversteken van de weg.

Na ruim een half jaar actief te zijn geweest op de Schandeloseweg in Velden kan het TSV de conclusie trekken dat de snelheid van het verkeer is gedaald van 56 naar 49 km/u. en ten opzichte van de nulmeting met 11,7% is afgenomen. Het overtredingpercentage is afgenomen van 12% naar 3,2%, terwijl de verkeersintensiteit stabiel is gebleven. Ook de parkeerproblematiek rond de school is volledig opgelost. Om het bereikte resultaat te kunnen vasthouden voert het TSV op gezette tijden onderhoudcontroles uit. Uit de resultaten blijkt dat het lage overtredingpercentage van de eindmeting hiermee vastgehouden kan worden. Samen met de gemeente is gewerkt aan het tot standkomen van dit resultaat. Het zou fijn zijn als in de nabije toekomst een duurzaam effect kan worden gerealiseerd, door het aanbrengen van een kleine wegaanpassing.

Geconcludeerd kan worden dat bewoners en direct betrokkenen bij het probleem, wel degelijk zijn gehoord en dat het aan de bel trekken bij de gebiedsmentor/ wijkagent Erik Schuthof heeft geleid tot dit positieve resultaat.