Time : 16:39:57
Date : 22 October 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

verdacht geval van rabiës bij een jonge hond in Beersel Rabiës werd vastgesteld bij een hond van minder dan één jaar oud die toebehoort aan een inwoner van Beersel. Het dier - dat niet correct is geïdentificeerd - zou ingevoerd zijn vanuit Marokko. De hond werd geëuthanaseerd en de eerste resultaten van de autopsie blijken de diagnose te bevestigen.

Rekening houdend met de ontwikkeling (lange incubatie mogelijk) van de ziekte, en het optreden van de symptomen (agressiviteit, verhoogde speekselproductie, weigering voedsel...) zou het dier reeds besmet zijn sinds begin oktober.

Een Brusselse dierenkliniek heeft de hond behandeld en uiteindelijk geëuthanaseerd. Het kreng werd voor diagnose naar het Instituut Pasteur gebracht. De eerste tests (in afwachting van een definitieve bevestiging) blijken te wijzen op de aanwezigheid van de ziekte. Als voorzorgsmaatregel werd een tweede hond die eveneens bij dezelfde familie verbleef, geëuthanaseerd en onderworpen aan dezelfde tests.

De personen die met het dier in contact zijn gekomen (eigenaar, dierenartsen, personeel van de dierenkliniek) worden momenteel opgevolgd door de bevoegde diensten van het Pasteur Instituut.

De lokale diensten van het federale Voedselagentschap (FAVV) en de gezondheidsinspectiediensten van de Vlaamse gemeenschap werken momenteel samen om het onderzoek met de hoogste prioriteit af te ronden en te voorkomen dat andere personen gevaar lopen.

Ter herinnering: Ter voorkoming van hondsdolheid in België is de import van honden streng gereglementeerd:

·Dieren die ingevoerd worden vanuit een land dat behoort tot de Europese Unie moeten ingeënt zijn tegen rabiës ten minste 21 dagen voor hun vertrek. De inenting moet ingegeven zijn in het paspoort van het dier.

·Dieren die ingevoerd worden vanuit een land dat niet behoort tot de Europese Unie moeten ingeënt zijn tegen rabiës ten minste 21 dagen voor hun vertrek. De eigenaar moet dit kunnen aantonen door middel van een gezondheidscertificaat waarin vaccinatie tegen rabiës ingeschreven zijn.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers:
Inge Jooris
0475 80 04 87

URL: http://www.favv.be
http://www.afsca.be