Ministerie van Defensie

22-10-2007 17:02

f-16's boven biesbosch door geluidsbarriÃre

Twee Belgische F-16 jachtvliegtuigen hebben vanmiddag boven het zuiden van Nederland een vliegtuig onderweg naar Londen onderschept. Het ging om een Boeing 777, waarmee geen radiocontact kon worden gemaakt.

De F-16âs zijn onder begeleiding van een gevechtsleider van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) op het toestel afgestuurd om het toestel te identificeren en contact te maken met de bemanning. Hierbij zijn de F-16's even na vieren boven de Biesbosch op grote hoogte door de geluidsbarrière gegaan. Dit gebeurt als F-16âs met een snelheid van meer dan duizend kilometer per uur vliegen. Ze veroorzaken dan een zogeheten 'sonic boom'. Nadat het radiocontact met het toestel was hersteld zijn de F-16âs teruggekeerd naar België.

Afgelopen vrijdag kwamen Nederlandse F-16's in actie voor een passagiersvliegtuig dat geen radiocontact had met de verkeersleiding. Ze zijn daarbij niet door de geluidsbarrière gegaan.

Voor de verdediging van het luchtruim heeft Nederland 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16's paraat staan voor de Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16's binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen. De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan het AOCS NM. Dit militair verkeers- en gevechtleidingscentrum alarmeert de F-16's.