Politie Groningen

Rapport polarisatie jongeren in Regionaal College

Groningen, 22-10-2007 * Regiopolitie Groningen heeft maandag 22 oktober het rapport over de polarisatie en radicalisering onder met name jongeren gepresenteerd in het Regionaal College. In de afgelopen maanden is een brede analyse gemaakt van deze problematiek in onze regio.

Reeds enkele jaren vindt een polarisatie en radicalisering in de Nederlandse samenleving plaats. Ook in de provincie Groningen hebben zich de afgelopen jaren meerdere incidenten zoals provocaties, confrontaties tussen jongeren en vernielingen en bedreigingen voorgedaan.

Uit onderzoek is gebleken dat met name in het oosten en noordoosten van de provincie, waaronder Winschoten, Stadskanaal, Veendam en Uithuizen, de problematiek het grootst is. In enkele gemeenten blijkt het probleem in het geheel niet te spelen.

Het geschetste beeld is vervolgens op lokaal niveau besproken. De rode draad uit het rapport en de conclusie is dat de gemeenten bij de aanpak van het probleem een trekkersrol gaan spelen. Gekozen wordt voor een multidisciplinaire aanpak. Per gemeente worden plannen van aanpak gemaakt. De politie zal daarbij een adviserende, signalerende en ondersteunende rol gaan oppakken, waarbij de buurt- en jeugdagenten rol in de informatiepositie krijgen. Zij zullen regelmatig worden bijgeschoold in de onderhavige problematiek.

Download Rapport polarisatie onder jongeren in Groningen