emissies Innovatief concept varkensstal zorgt voor lagere emissies 22 okt 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

Een compleet nieuw stalconcept kan de emissies van ammoniak, geuren en methaan aanzienlijk reduceren. Bovendien zijn door de nieuwe bouwwijze de kosten vergelijkbaar of lager dan die voor traditionele stallen. Het nieuwe zgn. Kempfarm-concept is dan ook een milieuvriendelijk en economisch aantrekkelijk alternatief voor de huidige huisvesting van vleesvarkens in Nederland. Het onderzoek waaruit het concept voortkomt is uitgevoerd door de Animal Sciences Group van Wagerningen UR, en medegefinancierd door de provincie Limburg en het Rijk (SGB).

Varkenshouder Martien van Kempen uit Limburg heeft zijn innovatieve ideeën omgezet in het compleet vernieuwend stalconcept Kempfarm, waarbij de totale inrichting is opgehangen aan een stalen constructie. Dit maakt de inrichting flexibel. Belangrijk is de dagelijkse verwijdering van mest en urine in de stal met behulp van V-vormige mestbanden. Op deze manier is ook sprake van mestscheiding.

Doordat de totale inrichting is opgehangen aan een stalen constructie zijn de mestbanden goed bereikbaar. De snelle en volledige verwijdering van mest en urine uit de stal zorgt voor een belangrijke reductie van de emissies van ammoniak (70% lager), geur (72% lager) en methaan (80% lager).
De investeringskosten en jaarlijkse kosten voor afschrijving, onderhoud en rente voor het Kempfarm-huisvestingconcept zijn vergeleken met die van een traditionele stal. Samen met de besparing op energiekosten en mestafzetkosten berekenden de onderzoekers of het concept een financieel voordeel oplevert. (wat kwam er uit?)

De staalconstructie is geschikt voor het bouwen van varkensstallen met één of twee etages zowel voor vermeerderingsbedrijven als vleesvarkensbedrijven.
De provincie Limburg wil innovatieve ontwikkelingen in de intensieve varkensveehouderij ondersteunen, met name die gericht zijn op een vermindering van de uitstoot van ammoniak, geur en stof. Het rapport dient als basis voor de aanvraag van een ammoniakemissiefactor voor het Kempfarm-systeem.

Downloaden onderzoeksrapport
Rapport 67: âKempfarm vleesvarkensstal: milieu-emissies en investeringskostenâ kunt u hier gratis downloaden.

Contact
Andre Aarnink
Tel. 0320 - 293 589
andre.aarnink@wur.nl

Izak Vermeij
Tel. 0320 - 293 519
izak.vermeij@wur.nl